Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.10.2012, 12:35
Problem w tym ze to nie ja wymyśliłem że gaz w USA kosztuje 3,5 $ za MMBtu. Ja tylko stosując aparat matematyczny na poziomie trzecioklasisty, który Tobie nie wiedzieć czemu kojarzy się z wikipedią przeliczyłem ile kosztuje tam 1000 m3 tego gazu. Wyszło 124 $. Niech będzie że to cena na rynek wewnętrzny ale gzie jej tam o Twoich 300$ a co dopiero o ruskich 500$ za tą samą ilość. Więc nie pitol, bo cena surowca jest podstawą, inne koszty zależą od dogadania między sprzedającym a kupującym.

używając jakiegokolwiek słowa nie a się sprowadzić dyskusji na manowce. Potrzebny jest ktoś kto zamiast dyskutować o meritum udaje oburzonego migając się przy okazji od rzeczowej odpowiedzi.

Skoro wydobycie gazu w Polsce kosztuje 90$ to dlaczego ktoś kto kupił gaz za 500$ jeszcze nie siedzi w pace?

Dlaczego kilo ziemniaków za których ukopanie rolnik ostaje 10 gr w markecie kosztuje 1,50 zł? Bo istnieje stado pośredników. Które gdyby państwo zajęło się wydobyciem gazu na własną rękę nie miało by okazji o pobijania ceny, proste jak drut. Niestety wtedy tylko debil mógłby chcieć kupować gaz z rosji, a nie o to przecież chodzi, co emj10?
Hej Nasz TS !!