Dostałeś proste pytanie skąd cena 300$ jeżeli wydobycie kosztowało w kwietniu 70$ a teraz kosztuje 124$ i wszyscy przewidują że cena znów spanie bo nie ma już miejsca w magazynach. Zamiast odpowiedzieć czepiasz się adwersarzy, więc nie płacz za rzeczową dyskusją, bo stajesz się śmieszny.
Co do tematu masz rację, umarł jako miejsce siania fałszywej propagandy bo takowa podobnie jak twoje 300$ spotyka się z nieubłaganą rzeczywistością czyli 124$. W konfrontacji propaganda merytorycznie nieuzasadnialna zaczyna kluczyć, zbaczać z tematu, imputować itd. Powyżej dałeś prawdziwy popis.
A co o sedna tematu. Co ma stosunek obcych koncernów, których motywacja może być najróżniejsza, do korzystania z łupków w Polsce w najbliższej przyszłości ? Nie wiem czy wiesz kto to był Ignacy

Łukasiewicz i skąd brał ropę o swoich eksperymentów. Dopuść o siebie że dzisiejsze koncerny przyjeżdżały sie do niego uczyć technologii wydobycia. Co Polsce przeszkadza stworzyć nowe ministerstwo bezpieczeństwa energetycznego i na własną rękę zająć się wydobyciem własnego gazu? Tak jak cywilizowane kraje. Co stoi na przeszkodzie? Ano tacy spece jak Ty emj10 którzy najpierw sie martwią czy czasem komuś się to nie spodoba. Zastanów się bo wstyd.
ps. Cimoszewicz i błąd maszynowy?

Ja słyszałem że realne odwierty wykonane ostatnio są obiecujące, więc nie siej ponownie komuszej propagandy, serio.