Wyświetl pojedynczy post
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.10.2012, 10:04
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Teoria. Prywatna służba zdrowia jest tylko od stwierdzenia przeziębienia lub przepisania maści na oparzenia. Wszystko inne , bardziej zaawansowane trzeba wykonywać w placówkach publicznych. Zęba Ci wyleczą ale już wyrostka nie zoperują. Wszystko to działa w oparciu o sprzęt państwowy.

Poza tym co to znaczy dobra opieka ? Jak mi coś dolega to idę do prywatnego i stoję w kolejce tak samo jak u państwowego siurka. I mam godzinę, bloczki huja buja, i okazuje się, że jak coś trzeba dodatkowo to muszę iść na państwowy sprzęt.

Oszczędzać też nie ma problemu. Ale niech państwo odczepi się z ZUS-em. Wtedy zamiast 1000 zeta co miesiąc z działalności wpłacałbym sobie gdzie chce i jak chce. A po 30 latach pracy jako emeryt mógłbym sobie jeździć po świecie.

U nas jest za duża bieda mentalna i finansowa aby wszystko puścić samemu tokowi wydarzeń. Jak już nie zrobiono tego po 89 to teraz byłoby więcej z tego szkód niż pożytku. Poza tym nie wiem kto miałby to zrobić, przeprowadzić. Taka mega reforma wymaga przygotowania, umiejętnego rozpoznania wielu rzeczy, obecnych i przyszłych. Taki High-tech, czyli coś co raczej nie jest znane ani Brukseli ani jej oddziałowi w Warszawie.

W Polsce wiele rzeczy się robi niepotrzebnie. Dzieli, mnoży, dodaje i odejmuje. A wynika to tylko z tego ,że kadry są przeraźliwie słabe.
W tym kraju działa jedynie Straż Pożarna.
Zlikwidowanie ZUSu i innych panstwowych form grabiezy obywateli to priorytet. Tak samo jak redukcja administracji publicznej do absolutnego minimum. Przeciez na utrzymanie tego molocha idzie tak z 50% tego co wypracujemy, jak nie wiecej.
Jesli by wprowadzic zasady wolnego rynku do sluzby zdrowia to jednostki chcace miec pokazny przychod musialy by sie zaopatrzec w dobry sprzet.
Wolny rynek bylby tez sposobem na slabe kadry. Krotko mowiac konkurencja. Jakby nie chcialo ci sie podnosic kwalfikacji czy wykonywac roboty rzetelnie to kop w d... i do widzenia. Przy ukroceniu wszechwladzy zwiazkow zawodowych i oslon socjalnych to da sie zrobic. Nie moze byc tak ze osoby niekompetentne okupuja stanowiska bo nie da sie ich zwolnic.