Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.10.2012, 17:29
Cytat:
Hehe, tak teraz możesz glosować na kogo chcesz tylko nie koniecznie ta osoba wejdzie do Sejmu jeśli lista partyjna dostanie słaby wynik.Poczytaj może na czym polega obecny system glosowania
Jak będą JOWy to przecież dana partia nie będzie wystawiała w okręgu 10 kandydatów tylko jednego , więc tym bardziej ,,szef partii''(niekoniecznie jako konkretna osoba, rozumiem to bardziej jako mechanizmy partyjne) będzie miał moc wyznaczającą.

Doskonale wiem na czym polega obecny system głosowania .
Zarzuty były by jak najbardziej słuszne, gdyby z listy wchodziły osoby według kolejności miejsc a wchodzą według kolejności zdobytych głosów.

Na sam początek w ramach eksperymentu mogli by wprowadzić kolejność alfabetyczną na listach, bez żadnych numerków. Wtedy może spora część ludzi którzy głosują jedynkę z zasady , pomyślała by trochę dłużej na kogo zagłosować.

Cytat:
Nie wystraczy 10 posłów na województwo i kilku senatorów? Albo podobny algorytm uzależniajacy od liczby mieszkańcow województwa ?Jaki to problem?
Są województwa mniej i bardziej ludne a Polska jest państwem unitarnym, więc raczej nie tędy droga.
Natomiast zgadzam się, że podstawowym wyjściem do dyskusji o odpowiedniej liczbie posłów jest oczywiście liczba mieszkańców.
W tej chwili wychodzi, że jeden poseł przypada na + - 84 tys obywateli. Jak dla mnie jest trochę za dużo posłów(szczególnie w perspektywie nieciekawej demograficznie przyszłości), natomiast pytanie jest ilu posłów powinno przypadać na ilu mieszkańców ?
W kwestiach funkcjonowania technicznego to i pewnie dali by sobie radę w 100 osób(ma na myśli pracę komisji sejmowych), ale jest też kwestia reprezentacji politycznej określonej grupy osób i kwestia kontatu posła ze swoimi wyboracami.
Myślę,że w przypadku Polski dobrą liczbą na początek dyskusji jest 1 poseł na 100 tys obywateli w szczególności, że Polska jak już wspomniałem jest państwem unitarnym i nie ma takiego podziału w stanowieinu prawa jaki ma miejsce w przypadku państw fedracyjnych (bądź podobnych).
Ostatnio edytowane przez Mareq : 03.10.2012 o godz. 17:45.