Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.09.2012, 07:49
emj10 napisał(a):Wyświetl post
A skąd wiesz, że te stocznie mają się dobrze i pracują? Ja nie wiem i nie zamierzam się dowiadywać. Wiem natomiast, że rynek stoczniowy w Europie jest sztucznie podtrzymywany (poza Norwegią) zamówieniami państwowymi, które niczym nasz "Gawron" siedzą w dokach przez lata, kasa wpływa w transzach, aby załoga i związki były happy aż pęknie balonik, bądź konieczne będą oszczędności na szczeblu centralnym.

Polecam:
http://morzaioceany.pl/inne/felieton...znaczenie.html

Nie mam nic do stoczni, ani do tego, żeby ratować sektory gospodarki, które mogą być z pożytkiem dla naszej gospodarki, ale pisanie i tym, że u nas pada, a gdzieś nie to zwykła ściema, a nie żaden argument.
Nigdzie nie pisze czy stocznie niemieckie mają sie dobrze i może nie doczytałes na ten temat nie jest prowadzona dyskusja Zresztą w czasie kryzysu który niewatpliwie jest- problemy maja różne przedsiębiorstwa.Meritum sprawy jest czy stocznie niemieckie mogły być dotowane przez państwo bez końca ( i np.fabryki samochodów francuskich) a polskie nie mogły i czemu? Odpowiedź jest znana. A zmierza to do tego ze jest nierównowaga sił i "sprawiedliwości' w Europie i ta nierównowaga się będzie pogłebiac w miare oddawania kolejnych przyczółków narodowej suwerenności o czym dyskutowałem z Mareq.

Mareq napisał(a):Wyświetl post
Nie pisałem o obecnych uwarunkowaniach, tylko o tym jak powinno(może) być w tej ewentualnej federacji.

cytując raz jeszcze z dokumentu opracowanego przez 11 ministrów spraw zagranicznych państw Unii.

,,Efektem długoterminowych prac nad tym zagadnieniem powinien być udoskonalony i skuteczny system podziału władz w Europie, który będzie posiadał pełną legitymizację demokratyczną. W opinii niektórych członków Grupy mógłby on obejmować następujące elementy: wybieranego w bezpośrednich wyborach przewodniczącego Komisji, który samodzielnie wyznaczałby członków swojego „europejskiego rządu”,...''

Z ubiegłorocznej rezolucji CDU

,,Chcemy by unia polityczna miała swoją twarz, z tego powodu wierzymy, że w przyszłości przewodniczący Komisji Europejskiej powinien być wybierany bezpośrednio przez wszystkich obywateli UE''

Teraz KE jest bardziej kancelarią niż rządem. Chociaż jej pozycja nie jest wcale taka słaba, może nie jest równorzędnym graczem dla najsilniejszych państw, ale graczem jest.

Naprawdę nie jest problemem znaleźć przykłady pomocy publicznej w Niemczech czy Francji, którą KE uznała za nielegalną. I to z takimi tuzami jak EdF czy France Telecom na czele. Takie pisanie, że fabryki samochodów w Niemczech i Francji nie padły a u nas prawie wszystko padło, jest trochę ogólnikowe...
Przepraszam ale przeglądam strony internetowe i widze że taki France Telecom nie upadł więc do czego piszesz ze dotacja została zablokowana i to nie miało znaczenia sine qua non ? A stocznie polskie upadły? No to jak FT upadnie to pogadamy a możemy się założyć o duuuuużą flaszkę że Francuzi do tego nie dopuszczą. Nie dopuszczą gdyż wiedzą jaki jest interes narodowy którego to słowa nie zna polski rząd i częśc opozycji oraz wielu Polaków którzy z klapkami na oczach idą ku wiecznej szczęśliwości w mitycznej zjednoczonej Europie
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 26.09.2012 o godz. 07:59.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej