Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.09.2012, 17:55
Cytat:
Pierwsza sprawa -a kto będzie miał :cytuję " przewodnią rolę w UE" ? Niemcy nie mają głosu w RB nie z powodu tego ze mają słabszą od kogoś gospodarkę tylko wynika to z sytuacji powojennej i wykluczenia z pewnych kręgów. To się i tak zmienia i Niemcy juz aplikuja do rady stałej więc spokojnie.
Druga sprawa - co to znaczy nie są równorzędnym graczem w stosunku do Stanów czy Chin?. Musiałbyś rozwinąc temat ponieważ pod względem gospodarki Niemcy są w pierwszej czwórce największych gospodarek świata , w pierwszej trójce największych eksporterów na świecie. Oczywiście chcą więcej i szukają frajerów - za parę srebrników zapewne takich znajdują
Przewodnią rolę będzie miał ten kto będzie rządził; ) (przewodniczący KE wybierany w wyborach powszechnych?_
Co do równorzędności, oznacza to to, że nie są w stanie we wszystkich dziedzinach rywalizować jak równy z równym. Dobrym przykładem jest np. Airbus, do momentu jego powstania Boeing był poza konkurencją.

Cytat:
Powiedz to rolnikowi który nie może sprzedać całego swojego plonu zboża czy buraków. Mleczarzowi który nie może sprzedać całego swojego mleka, rybakowi który nie może łowić i sprzedawać ryb tyle ile by chciał i mógł.Powiedz to stoczniowcowi któremu zamknęli miejsce pracy bo UE zakazała państwu polskiemu wspomóc stocznie. I zadaj sobie dodatkowo pytanie czemu NIemcy i Holendrzy mogli dotować swoje stocznie, czemu kontrole u polskich rybakow są setki razy częstsze niż u skandynawskich (wklejałem tu artykuły)? Dalej uważasz że : "jednostki nie odczuwaja dyktatu obcych"
O pomocy publicznej myślę moglibyśmy stronami dyskutować. Naprawdę nie brakujedecyzji KE która uznaje za nielegalną pomoc publiczną przyznawaną przez największe państwa unijne.

Pytanie jeszcze jak definiujesz dyktat obcych. Bo te sprawy których przykłady podałeś nie są wyssanym z palca wymysłem jakichś tam obcych, tylko opierają się na przepisach prawnych w których ustanowieniu biorą również udział przedstawiciele Polski.

Cytat:
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie : płaszczyzn, celów, potencjalnych źródeł konfliktów jest dużo tak że niebezpieczeństwo jest zbyt wielkie żeby duże dzieci w garniturach bawiły się przy tym zapałkami .Spoiwa nie ma żadnego ( wspólnej historii, języka , religii, kultury ) poza demagogią uprawianą przez wąską acz wpływową grupę ludzi którzy w UE robia wielkie pieniądze.
Ja tylko podałem przykład, że sprzeczność interesów nie wyklucza możliwości funkcjonowania danej polity.

Cytat:
Zanim zaczniecie rozważania, uświadomcie czym jest komisja europejka w Europarlamencie.Wszelka większa integracja nie ma sensu, gdy ten twór będzie istniał.
Nie wiem czemu zakładasz brak tej świadomości
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.09.2012 o godz. 17:59.