FraMat napisał(a):

Nie do mnie nalezy wybor trenera, co najwyzej mogę wyrazic swoją opinię.
Nie rozumiem dlaczego mamy obracać się w gronie nazwisk znanych (Bakero, Beenhakker, Hapal) czy mnie znanych jak Levy, a także takich zagranicznych szkoleniowców jak Radolsky.
Zapewniam sie, że w II i III ligach takich federacji jak Niemcy, Francja, Hiszpania, Włochy, Anglia znajdują się w miarę mlodzi trenerzy z zachodnioeuropejskim warsztatem, ktorzy w Polsce potrafiliby zrobic roznicę.
Ot, pierwsza z brzegu lista trenerow pozostajacych bez pracy we Francji
http://unecatef.fr/index.php/entraineur/libre
Nie twierdzę, ze są na niej same gwiazdy, niektórzy z nich to trenerzy bramkazry, lub trenerzy przygotowania fizycznego, ale jest tam kilka perełek
|
Prosta zależność, nawet największej perełce trenerskiej się u nas zwyczajnie nie powiedzie. Dlaczego? Bo widzimy to całe bagienko dookoła i bardzo dużo o nim wiemy. To nie są ludzie przygotowani na taką jazdę bez trzymanki, podejrzewam, że ich mentalność za zrozumiałe i jasne będzie miała zdrowe podejście do pracy, gdzie każdemu będzie zależeć na klubie i na wyniku. Jak takiemu trenerowi wytłumaczysz, że nie ma pieniędzy na transfery, a to co zbuduje (zakładając że coś jednak sklei) zostanie rozsprzedane przy pierwszej lepszej okazji. Jak mu wytłumaczysz, że płyta główna to płyta treningowa. Nie ma sensu brać "perełki", bo się po prostu zmarnuje.
Przydałby się trener dokładnie taki sam jak Petrescu, ale i ten wariant pokazał, że jak piłkarzyki zachcą, to będą grać na nosie każdemu.
Fantazja Cupiała nic tu nie zmieni i trener to akurat na tę chwilę ostatnia rzecz jakiej nam potrzeba - choć też mnie "talent" Probierza nieco mierzwi, acz po prostu widzę również - że tutaj nie ma jedenastu piłkarzy do gry. Prawda jest taka, że zmiana trenera długofalowo nic dla nas nie zmieni. Nic. Na tę chwilę jesteśmy dzięki słabości tej ligi kandydatami do miejsc od trzeciego do czternastego, a pewnie skończy się znów na siódmym i klub nie wykonuje żadnych ruchów, i nie ma żadnych perspektyw, żeby to zmienić.