Bobek90 napisał(a):

Debilizmem mozna nazwac uproszczanie bardzo skomplikowanych zagadnien do dwoch zdan z serii; "lemingi, oszolomy, IV Reich"...
Zeby wypunktowac to trzeba podac argumenty, panowie powyzej jedyne co zrobili, to wyrazili wlasna opinie, nie argumentujac zreszta owej opinii. Ja niejako zrobilem to samo, wiec nie wiem o jakim "punktowaniu" piszesz. Nie ma czego punktowac (nie podalem powaznych argumentow), nie ma czym punktowac (nie podali powaznych kontrargumentow).
-------------------------------
Alez ja sie zgadzam co do tego ze duzy procent kazdego spoleczenstwa to tzw. "masa". Tyle ze, nie rozumiem na jakiej podstawie ktos moze twierdzic ze eurosceptyk jest mniejsza masa niz euroentuzjasta.
Sa oszolomami (masa) bo nie mysla taka jak ja? To infantylne.
------------------------------
O jakiej racji sprzed 10 lat gadasz chlopie? Kryzys jest swiatowy a nie europejski. Bywa. W 1929 roku UE nie bylo, a kryzys byl i do tego wiekszy. W 1973 roku integracja europejska byla duzo slabsza, a... kryzys tez byl. Japonia w UE nie jest i nie byla, a cala dekada lat 90 to japonska stagnacja gospodarcza.
------------------------------
|
Że się tak włączę, bo lubię takie tematy
Twór Unia Europejska nie przetrwa długo, a myśl o federacji to utopia na dzień dzisiejszy z kilku powodów:
po 1. Idea Unii Europejskiej to nic innego jak "Eurosocjalizm" czyli pakowanie pieniędzy w nierobów i co gorsza w błoto czyli słynne 200 mld rocznie wydawane na projekt "ozimniamy ocieplający się klimat" etc. etc. do tego utrzymywanie tej całej mafii urzędniczej(nawet nie wiesz jak polska piłka i kibice na tym cierpią). Jak się socjalizm kończy? Tego nie może wiedzieć nikt lepiej jak kto? no właśnie POLACY

No chyba, że rocznik 90 spieprzał z lekcji historii.
po 2. Jak myślisz, czemu są kryzysy w całej Europie? Czemu wszystkie kraje są zadłużone po uszy i ledwo dyszą? To właśnie efekt polityki Unii marnotrawienia pieniędzy i zadłużania się. Mamy przykład z naszej branży - proszę zobaczyć koszty nowych stadionów w Polsce (wszystkich premii niepremii). Ile kasy przez to poszło do kieszeni pod stołem? Wierzysz na naszym przykładzie, że ta mafia w Brukseli jest święta? Oni robią jeszcze większe wałki! Ja dzisiaj sobie nie mogę normalnej żarówki kupić!!!!

. Ciekawe ile zakładów poszło się rypać z tego powodu a ile zarobiły koncerny produkujące ten syf co mi wisi nad łbem? I dalej idąc ile zarobił prezes Orlenu, prezes Lotosu, prezes KGHM, PGE i innych spółek państwowych dotowanych przez ludzi pracujących, na których nakładane są coraz to śmieszniejsze(albo i nie) podatki
po 3. Zobacz w statystyki. Jak Unii nie było, to większość krajów miało kilkuprocentowy wzrost gospodarczy. Od kilku lat waha się w okolicach 0, + - 1 np w Niemczech. Dziwny jest ten eurosceptyzm na zachodzie? Oczywiście, że nie. U nas byłby dziwny, bo my jeszcze musimy odzyskać te setki miliardów dofinansowań, za te wszystkie wojny, okupacje, zabory rozkradanie narodu, a potem fiooo... niech się to rozleci w piździe jak dawne ZSRR.
Co do ostatniego akapitu: Wiesz czemu kryzys jest światowy? Bo w stanach i w Europie rządzą tempogłowy socjaliści - dlatego. W Stanach rozdawano domy ludziom których dzięki temu zadłużano na pokolenia, którzy nie mieli szans tego spłacić. W Europie pieniądze pakuje się w paktiety klimatyczne, przez to ogranicza się wzrosty PKB państw członkowskich, między czasie bierze się łapówki od wielkich koncernów, dzięki czemu, nie mogę sobie kupić zasranej żarówki (w imię bęzpieczeństwa klimatu, czy jakoś tak) - CHORE!!!
Ja już pomijam politykę społeczną, wmawianie ludziom że ślimak to ryba czyli że pedał czy inny transwestyta jest zdrowy psychicznie, że tatuś+tatuś+dziecko to normalna rodzina

, że kibol jak odpali racę to jest bandyta, ale właśnie na tym przykładzie widać, MOC absurdów urzędników unijnych, jak lewica jest pseudokreatywna

(jeszcze imię idei my się na tym wzorujemy, gdzie w innych państwach mają tego dość). Tak samo właśnie są kreatywni zarządzając tym całym syfem zwaną gospodarką europejską. Niszczą, zadłużają, okradają i tyle co można powiedzieć. Popatrzcie jak dziś wygląda Kraków. Osiedle Ruczaj 4 km 8 metrowych ekranów akustycznych

w centrum dzielnicy. Kto do takich absurdów się przyczynia? Przepisy... unijne(plus nasza nadgorliwość urzędnicza)
Dlatego, to się rozpiździ szybciej niż wam się wydaje

Stany też się rozpiźdżą póki będą pompować pieniądze w banki, które w dalszym ciągu robią wałki takie jak robiły