Arapaho napisał(a):

|
Więc się panowie nakręcajcie , wróć - nakręcajcie nieuświadomionych znajomych na cykl spotkań patriotyczno-historycznych które organizowane będą przez Wiślackich Patriotów z krakowskim oddziałem IPN-u .Będą one prowadzone przez uznane sławy z dziedziny historii Polski XX w a co najważniejsze opierając się na dokumentach które są w archiwach IPN-u ....będzie to unikalna sprawa. Będzie można posłuchac czy zadać pytania. Niedługo o szczegółach będzie więcej na stronach SKWK
|
Znakomita inicjatywa.
Rzeczywiście unikatowa. Mam nadzieję, że obszerne relacje ze spotkań będzie można potem przeczytać na stronie SKWK.
Bo transmisji na żywo na razie chyba jeszcze nie będzie?
Vinci napisał(a):

Ale trzeba pamiętać też o pracy u podstaw, w naszych własnych domach. Na rynku jest masa fajnych opracowań historycznych. I nawet jeżeli ktoś boi się książek historycznych, to są fajne kolorowe czasopisma, niosące ze sobą odpowiednią wartość.
Co stoi na przeszkodzie, by bratu, siostrze, wujkowi czy siostrzeńcowi podrzucić wybrany artykuł z takich pozycji, jak UważamRze - Historia czy Focus Historia?
Miałem okazję przeglądać sierpniowy nr poświęcony Powstaniu Warszawskiemu. Relacje świadków i ich plastyczne opisy masakry na Woli robią niesamowite wrażenie. Wydania bogate w fotografie i grafiki map dają świeże spojrzenie na nowe wydarzenia, o których do tej pory nie wiedzieliśmy.
.
|
Również polecam URze Historia.
Mam wszystkie numery i każdy przeczytałam od deski do deski praktycznie, co nieczęsto, jeśli chodzi o czasopisma mi się zdarza.
Znakomite opracowania, ciekawe felietony i odważne tezy - często nie idące w parze z oficjalnym stanowiskiem historyków.
Warto sięgnąć po ten miesięcznik.