Wyświetl pojedynczy post
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.09.2012, 16:35
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Więc się panowie nakręcajcie , wróć - nakręcajcie nieuświadomionych znajomych na cykl spotkań patriotyczno-historycznych które organizowane będą przez Wiślackich Patriotów z krakowskim oddziałem IPN-u .Będą one prowadzone przez uznane sławy z dziedziny historii Polski XX w a co najważniejsze opierając się na dokumentach które są w archiwach IPN-u ....będzie to unikalna sprawa. Będzie można posłuchac czy zadać pytania. Niedługo o szczegółach będzie więcej na stronach SKWK
Znakomita inicjatywa.
Rzeczywiście unikatowa. Mam nadzieję, że obszerne relacje ze spotkań będzie można potem przeczytać na stronie SKWK.
Bo transmisji na żywo na razie chyba jeszcze nie będzie?

Vinci napisał(a):Wyświetl post
Ale trzeba pamiętać też o pracy u podstaw, w naszych własnych domach. Na rynku jest masa fajnych opracowań historycznych. I nawet jeżeli ktoś boi się książek historycznych, to są fajne kolorowe czasopisma, niosące ze sobą odpowiednią wartość.
Co stoi na przeszkodzie, by bratu, siostrze, wujkowi czy siostrzeńcowi podrzucić wybrany artykuł z takich pozycji, jak UważamRze - Historia czy Focus Historia?

Miałem okazję przeglądać sierpniowy nr poświęcony Powstaniu Warszawskiemu. Relacje świadków i ich plastyczne opisy masakry na Woli robią niesamowite wrażenie. Wydania bogate w fotografie i grafiki map dają świeże spojrzenie na nowe wydarzenia, o których do tej pory nie wiedzieliśmy.
.
Również polecam URze Historia.
Mam wszystkie numery i każdy przeczytałam od deski do deski praktycznie, co nieczęsto, jeśli chodzi o czasopisma mi się zdarza.
Znakomite opracowania, ciekawe felietony i odważne tezy - często nie idące w parze z oficjalnym stanowiskiem historyków.
Warto sięgnąć po ten miesięcznik.
Odpowiedz cytując