|
Długo się powstrzymywałem, żeby tu coś napisac, ale myślę, że teraz mam dobrą wizję.
Otóż, Bednarz w maju powiedział, że Wisłę czekają ciężkie czasy, że nie ma na nic pieniędzy itp.
Ok, rozumiem, ale czemu nie można było od razu postawic na młodzież? W końcu wcale nie odstawaliby poziomem od obecnych gwiazdorów.
Chciałbym przedstawic swoją wizję zespołu na następny sezon.
Odchodzą:
Sprzedajemy Chaveza, Meliksona i Genkova, kontraktów nie przedłużamy z Jaliensem, Frederiksenem, Ilievem, Sikorskim, Gargułą (nie pamiętam dokładnie, ale chyba mu się kontrakt kończy). Nad Quioto się zastanawiam, bo mogą byc z nim problemy jak z Małeckim czy Mijajloviciem.
Przychodzą:
Kupujemy braci Mak z Bełchatowa i Gajosa z Jagi.
i teraz mój skład:
Pareiko/Miśkiewicz - Jovanovic, Czekaj*, Głowacki, Żemło/Ślęczka** - Szewczyk, Wilk, Chrapek, Mak - Gajos, Boguski.
W obwodzie są jeszcze Burliga (może też zagrac na skrzydle), Bunoza, młodzi Buras i Uryga oraz Kamiński, Karłowicz i drugi Mak.
* - prawie każdy domagał się Czekaja w I składzie zamiast Jaliensa, a teraz sporo osób twierdzi, że jest słaby. Chłopak talent na pewno ma, tylko brak doświadczenia doprowadza do jego częstych błędów.
** - młode chłopaki zauważone przez Probierza. Może i wziął ich tylko, żeby zapchac kadrę, ale na pewno ograni nie zagraliby gorzej od Frederiksena.
Do tego przedłużenia kontraktów z Pareiką, Głowackim, Sobolewskim (i Boguskim, o kończy mu się kontrakt). Grac dużo nie muszą, ale dla młodych będą wzorem.
Kadra ta nie pobierałaby znowu nie wiadomo jakich sum, a z czasem pojawiałyby się również wyniki. Również niezależnie od wyników wydaje mi się, iż stadion byłby bardziej zapełniony niż teraz, ponieważ kibic mógłby się identyfikowac z tym składem. Więcej Polaków, dużo wychowanków oddających serce i walczących jak lew na boisku, a nie przechodzący obok meczu jak co niektórzy gwiazdorzy.
Wiem, że bardzo długo do takiej polityki nie dojdzie, ale marzyc każdy może... Oczywiście nie każdy musi się ze mną zgadzac, ale z taką wizją można byłoby spróbowac. Co o tym myślicie?
Z Wiślackim pozdrowieniem!
|