Dopiero wczoraj wieczorem znalazłem trochę czasu by przeczytać w calości raport z prac komisji Macierewicza. Jest to naprawdę druzgocący raport zarówno dla działań rządu Tuska przed i po katastrofie, jak i dla dotychczasowych ustaleń Komisji Millera. Z raportem naprawdę ciężko dyskutować - na poparcie większości zarzutów znalazły się bowiem fragmenty konkretnych dokumentów i zeznań. Pewnie dlatego zastosowano taktykę na przemilczenie - bo trudno jest walczyć z faktami, lepiej je przemilczeć. W każdym normalnym kraju raport wywołałby burzę i ogólnopubliczną debatę, u nas o nim ani widu ani słychu. Polecam do przeczytania każdemu - w szczególności osobom które wiedzę o katastrofie czerpały dotychczas z Giewu i TVN.
Pablo84 napisał(a):

...
Dobra, to niech mi teraz ktoś napisze w jakiś racjonalny sposób, w czym Baden mógł by zaszkodzić śledztwu (jeśli przyjmujemy, że jest ono prowadzone w sposób bezstronny)?
|
Postępowanie prokuratury jest jak najbardziej racjonalne z ich punktu widzenia - bo po co ktoś z zewnątrz ma widzieć i oceniać jaką prowizorką jest dotychczasowe śledztwo.Decyzja prokuratury świadczy też, że śledztwo nie jest prowadzone w sposób bezstronny. Cytując wcześniejszą wypowiedź Badena : "
Nawet rządy Zimbabwe i Izraela, kiedy Palestyńczycy ginęli na Zachodnim Brzegu czy w Strefie Gazy, nie odmówiły mi udziału w ekshumacjach ofiar katastrof, jakie przeprowadzałem na prośbę rodzin".
A może AS82, Szpen lub inny zwolennik MAK-u ma jakieś zdanie na ten temat?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"