|
Dariook
Aktualnie Wolski nie jest tyle wart, ale ma wszelkie predyspozycje by byc warty i 6 mln euro. Jak na nasze warunki jest swietnie wyszkolony technicznie. Do tego ma kilka innych ciekawych zalet.
Jak zdrowie bedzie dopisywalo, a sodowka nie uderzy, to ten gosc moze zrobic wieksza kariere od Lewandowskiego.
Moze by go opchneli za 3 mln euro, a moze wyczaili ze mozna za niego dostac wiecej. Spokojnie, starszy i duzo gorzej wyszkolony Rybus poszedl za 3 banki euro.
Jak zaczynac wszystko od zera? A co, noge mu urwali? Technike stracil? Bez przesady. Jak dla mnie to w momencia gdy bedzie zdrowy i przepracuje to co musi przepracowac (forma fizyczna) to bedzie wiodaca postacia w Legii. Czyli pewnie na wiosne...
Oj tam, Zyro jeszcze nie nadaje sie do powaznej ligi. Jak Rybus mial 20 lat to tez sie nie nadawal. Potem najwyrazniej zaczal, bo dali za niego 3 mln euro. A Zyro, potencjal ma wiekszy od Rybusa. Inna sprawa czy go wykorzysta...
Zreszta, to ze na nim nie zarobia teraz to nie znaczy ze nie ma wartosci. Ma, bo Zyro, jaki by nie byl, na nasza lige wystarczy w zupelnosci. Do tego perspektywiczny, tanszy w eksploatacji od przyslowiowego Kirma, a i poziomem nie gorszy (kreseq, przerzuc sie na skoki, bo na pilce sie nie znasz).
Co do Koseckiego to sie zgadzam, zdecydowanie mniejszy potencjal od Rybusa i Zyry. Podejrzewam ze Kosecki nic wielkiego nie osiagnie.
Lukasik ma zadatki na bardzo, bardzo, solidnego srodkowego pomocnika. Sobolewski czy Wilk potencjal mieli duzo mniejszy. Ba, Borysiuk, opchniety za 2 banki, wcale nie jest lepiej wyszkolony (technicznie, taktycznie) od Lukasika.
Ale zgodze sie co do jednego, na Lukasiku nie zarobia w tym okienku zimowym. Ma potencjal, ale potrzebuje jeszcze ogrania i takiej pilkarskiej "oglady". Poki co na lige w zupelnosci wystarczy.
Wiesz, akurat smieszne jest gadanie o oblanym egzaminie. Puchary to nie egzamin dla 4 graczy (w tym 2 rezerwowych) tylko dla calej druzyny. Poza tym;
- Legia zdecydowanie najlepiej zaprezentowala sie w pucharach z polskich druzyn, i tak samo najlepiej prezentuje sie w lidze. Naiwne jest myslenie ze z weteranem Kirmem czy z weteranem Ilieviem poszloby jej lepiej...
- Obecnie najlepszy (zdecydowanie) mlodziak Legii jest kontuzjowany. Ciekaw jestem co by bylo gdyby Wolski zdazyl na Rosenborg...
- Rok temu gdy Legia grala z powodzeniem w pucharach, wystepowali w jej barwach (takze z powodzeniem) Rybus, Borysiuk, Wolski i Zyro. To jak to jest, rok temu egzamin zdany, teraz nie zdany... Co robimy?
Ja Ci przypominam ze Lech sprzedal Lewandowskiego w sezonie w ktorym odpadl z pucharow w sierpniu. A sprzedal go za ponad 4 miliony euro.
Jesli juz tez musimy opierac sie na doniesieniach Faktu, to mowa tam o "dziurze" wynoszacej... 9 mln zlotych. 2 miliony euro. Legia, majac tylu mlodych, nie jest pod sciana. Pamietam jak niektorzy plakali po Borysiuku. Ile to bylo temu... 8 miesiecy? Dzis maja juz Lukasika.
Ergo, to jest to o czym pisalem w moim poscie. Szkolenie mlodziezy to takze zawor bezpieczenstwa. Jak jest zle to zawsze masz kilku kandydatow do sprzedazy. Mlodziez, taka z potencjalem, zawsze cieszy sie wzieciem.
Czy ja wiem czy tak malo. Tam w miare powazne pieniadze na szkolenie (i scauting mlodziezy) pojawily sie w 2004 roku, zaledwie 8 lat temu. Do tego nie maja przeciesz bazy na poziomie (tylko 2 boiska).
A mimo to, na ten moment, maja dwoch mlodych ktorzy daja jakosc zespolowi (Lukasik, Wolski), dwoch ktorzy na lige wystarcza w zupelnosci (Kosecki, Zyro), i jednego ktory wlasnie wchodzi do zespolu i jest... dosc obiecujacy (Furman). To tyle jesli chodzi o graczy ktorzy kreca sie wokol (lub w) podstawowej "11" na ten moment.
Ci goscie (bez Furmana i z Wolskim) stanowia 36% podstawowej "11". To nie jest zly wynik. Pamietajmy ze Legia to nie Ajax, a... nawet nie Dinamo Zagreb.
Tu nie chodzi o to ze Wolski kopnal 3 razy prosto pilke, i nagle lud zamarzyl akademii. Tu chodzi o to ze kazdy cywilizowany pilkarsko kraj, w ktorym poziom zycia jest znosny, ma bardzo rozwiniete szkolenie. I nie chodzi mi tu tylko o top absolutny, ale tez o takie kraje jak Belgia czy Czechy. Poprostu zdaja sobie tam sprawe ze szkolenie to podstawa.
Ty tymczasem probujesz byc madrzejszy od wszystkich. Niemiec Ci powie ze szkolenie jest fundamentalne. Hiszpan tez. Czech tez. Belg tez. A ty, w roku 2012 (!), dopiero chcesz czekac na reakcje "rynku". No prosze Ciebie...
-----------------------------------
Dobra, to by bylo na tyle. Od jutra malo wolnego czasu bede mial no i... w zwiazku z tym robie sobie przerwe od forum.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 09.09.2012 o godz. 06:12.
|