Karherop napisał(a):

masz 21 lat - grozi ci za nadepnięcie przeciwnika 3 mecze kary
22 lata to uwaga już 4 mecze pauzy !
23 lata - już nie jesteś młody , zagubiony , kopiesz - 5 spotkań !
|
Dalej brniesz w kryterium wieku. Jest to uogólnienie, metoda erystyczna opisana przez Schopenhauera. Uważasz, że będę w to brnął?
Jest powód, dla którego nie ma stałego "karomierza". Każdy przypadek jest inny, są okoliczności łagodzące, różna jest brutalność i złośliwość przewinienia. Widzę jednak, że zrozumienie takich niuansów przekracza zdecydowanie Twoje możliwości pojmowania, stąd marna ironia na temat uzależnienia winy (tylko) od wieku. Bardzo marna, bo wiek też ma znaczenie w ocenie danego przewinienia. Inaczej ocenia się młokosa, który ma gorącą głowę, rzadko grał o stawkę i gówno wie o ryzyku które wiąże się z jego zagraniem, a inaczej trzydziestolatka. Sam wiem, że mając dwadzieścia jeden lat o wiele mniej rozumiałem i z pewnym rozbawieniem patrzę na swoje dawne spojrzenie na świat i dokonane wybory.
Dlatego właśnie moja ocena jest taka a nie inna. Nie uważam jej za jedynie słuszną, ale na pewno lepszą od żenady którą tu uprawiasz. A to, że gówno z niej zrozumiałeś jest już Twoim problemem.
Nie masz nic sensownego do napisania, więc kończę dyskusję. Myślę, że sam napisałem dość, aby można było zrozumieć moje intencje.
Żenada, panie Kartherop, żenada.
arti - pełna zgoda.