Szpen napisał(a):

|
[...]funkykoval - odpowiedz na jedno pytanie. Kiedy był lepszy czas na wyciągnięcie budynku? w 2006 roku przed komercjalizacja, czy po niej? I poszukaj mojego zdania w którym stwierdziłem, że winą za tą sytuacje można obciążać wszystkich, włacznie z PO. Każdy dorzucił swoje, a kubeł zimnej wody dostaje ostatni.
|
Ty naprawdę masz problemy z prostymi pojęciami i jesteś najlepszym przykładem na trafność staropolskiego powiedzenia "Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia".
KOMERCJALIZACJA – ogół zmian mających na celu oparcie czegoś na zasadach komercyjnych (handlowych).
Inaczej mówiąc przystosowanie państwowego przedsiębiorstwa do warunków gospodarki rynkowej poprzez jego przekształcenie w spółkę Skarbu Państwa. W przypadku RUCHu
przekształcenie przedsiębiorstwa w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa miało miejsce 15 kwietnia 1992 r.
Przypomnę tylko twoje wcześniejsze wynurzenia na temat wejścia spółki RUCH S.A. na GPW
Szpen napisał(a):
[...]Cytat:
ej prywatyzacja nastąpiła w grudniu 2006 roku i to jest myślę bardzo istotny fakt. Zacytuję tylko jedno zdanie. Otóż "ta oferta zakończyła się niekwestionowanym sukcesem", oferta prywatyzacyjna spółki Ruch. I to są słowa ministra skarbu państwa Wojciecha Jasińskiego z grudnia 2006 roku. Przed upublicznieniem Ruchu na giełdzie można było wydzielić budynek przy ul. Towarowej z procesu prywatyzacyjnego i przekazać ją faktycznie już na wieczność dla IPN-u, tak aby nie było już później roszczeń. Myślę, że przeoczono tą kwestię - stwierdził minister[...]
|
Pomijając już fakt, że plączesz się w swoich "zeznaniach" jak "Piekarski na mękach", to wedle tegoż twojego[?] cytatu przedsiębiorstwami prywatnymi są już KGHM Polska Miedź (Skarb Państwa posiada 31,79% akcji), PKN Orlen S.A. (27,52%), czy też bliższa przykładowi RUCHU - Grupa LOTOS S.A. gdzie Skarb Państwa posiada pakiet większościowy akcji (53,19%).
Tak już całkiem serio mówiąc to nie wiem czy wiesz, ale zaczynasz kwestionować w tej chwili dwa wyroki sądowe, w których PiS przegrał z PO, kiedy zarzucał tejże formacji, że komercjalizacja szpitali jest etapem ich prywatyzacji. W sumie potwierdzasz w tej chwili zarzuty Kaczyńskiego. Czy twoi pryncypałowie są tego świadomi?
Co do kwestii, która cię wielce nurtuje jak widzę
Szpen napisał(a):
|
[...]Co do meritum. Wydzielenie majątku ze spółki Ruch trzeba było zrobić przed upublicznieniem jego akcji. To jest proste jak cep. Wyciągając majatek z firmy upublicznionej jest ciężkie, można pokusić sie o stwierdzenia działania na szkodę firmy, a do tego wiąże się z odpisami na majątku oraz realnym zmniejszeniem wartości firmy. Skarb Państwa miał 2 możliwości. Albo zostawić jak jest i sprzedać Ruch za wyższą kwotę (co było i jest zawsze priorytetem), albo znacznie opóźnić sprzedaż firmy, gdyż wspomniane odpisy i zmniejszona wartość akcji działałyby na szkodę skarbu państwa.[...]
|
Wystarczyło żeby minister Skarbu Państwa zrealizował umowę zawartą w 2000 r. przez rząd Buzka i te hektary trawników, które zamieściłeś w swoich wcześniejszych wypocinach jako propozycje wobec IPN-u, przekazał wówczas spółce RUCH S.A., której był jeszcze większościowym właścicielem.
Szpen napisał(a):
|
[...] uważam temat IPNu za zamknięty i poraszkę Wiślaka i Jedrusia. Chcieli dobrze, ale nie wyszło. Temat zamykamy..
|

Dziecinko chyba będę musiał cię usunąć z ignorowanych, co rusz bowiem wprawiasz mnie w rozbawienie, co jest istotną wartością w tych smutnych czasach. To, że nie mam ochoty wdawać się w dysputę z tępakiem mającym problemy ze zrozumieniem prostego tekstu, w żadnym przypadku nie oznacza mojej
porażki, a wręcz przeciwnie...