Wyświetl pojedynczy post
_Vodka
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.08.2012, 13:58
3żyk napisał(a):Wyświetl post
Wyobraź sobie tę kartę jak taką karteczkę na której masz zapisany swój login i hasło Przykładasz, zostajesz zalogowany do systemu, a system sprawdza czy masz zakupiony bilet na mecz na który chcesz wejść.

Problem ze sprzedażą internetową może powstać bardzo prosto. Wystarczy że projektant systemu nie przewidział możliwości wprowadzenia informacji o nabyciu biletu automatycznie (t.j. bez udziału żywego kasjera klikającego na komputerze) i dupa zbita. Insza sprawa jest, jak można było kupić takie cuś, ale tu nie wiem czy winnym nie jest miasto.

Zastrzegam że to wypowiedź oparta na domysłach, bo sprawy od wewnątrz nie znam.
Z tego co widziałem i chwilę analizowałem system sprzedaży biletów (oczywiscie tylko z zewnątrz) nie wydaje mi się aby był on ograniczony. Już same środowisko oraz technologie użyte do jego tworzenia świadczą o tym, że jest stale rozwijany i skalowalny. Ja widzę 3 potencjalne problemy związane z internetową sprzedażą biletów)
1. Program który aktualnie posiadamy nie ma wykupionego modułu sprzedaż internetowa, a on kosztuje i np wymaga wdrożenie nowszej wersji oprogramowania przez co koszt jest przerażający i analityk finansowy/biznesowy nie widzi sensu tej operacji
2. Udostępnienie profesjonalnej sprzedaży internetowej wymaga możliwości udostępnienia użytkownikowi dostępu do pewnych danych (np. ile jakich miejsc za jaką cene jest dostępnych, ile zostało po jakiej cenie sprzedanych itp), które do tej pory były niedostępne a beton IT pracujący w Wiśle blokuje to rozwiązanie. Pracuje w firmie sprzedającej oprogramowanie i wiem jak ciężko jest wytłumaczyć ludziom, że takie rozwiązania są bezpieczne i używane na całym świecie.
3. Ogólny marazm związany z wprowadzaniem czegoś nowego, czego będzie trzeba się nauczyć i o to dbać.

Niestety masa ludzi nie zdaje sobie sprawy z zalet jakie taki system przyniesie. Każdy użytkownik będzie musiał podać swoje dane i rejestrować przed zakupem biletu. To pozwoli wyciągać bardzo użyteczne statystyki oraz opracowywać całą strategię marketingu. Jestem się w stanie założyć, że nikt w tym momencie nie ma pojęcia kim jest statystyczny kibic klubu i w jakim kierunku powinien marketing klubowy się rozwijać.....

Odpowiedz cytując