Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2012, 15:23
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Lubański i Gorgoń grali w klubach śląskich a jak widać chyba nie wiesz, ze w tych czasach górników nie brano do wojska. Poszukaj sobie w historii z lat np. 70 tych nazwisk piłkarzy, których ściągnięto na Łazienkowską i co znaczyli wtedy w lidze. Dowiedz się jak traktowano piłkarzy innych klubów, którzy nie chceli iść do Warszawy np. Wijas (karna kompania w wojsku). A Okońskiego, który chciał wrócić do Poznania po odbyciu służby wojskowej straszono prokuratorem. Kluby śląskie miały ogromną kasę w tamtych czasach i casus, że górnicy nie szli do wojska tylko odrabiali służbę wojskową w kopalni, to resztę sobie dopowiedz. Legia kosiła z zawodników resztę Polski. Natomiast poza lobby śląskim nie było wśród czynników politycznych ciśnienia na Górnik tylko na Legię. To co wyprawiał też komentator TVP Ciszewski (a komentował chyba wtedy wszystko) nie pozostawiało złudzeń kto ma wygrać i kto bedzie z tego zadowolony. To nie obecne czasy, którym i tak daleko do obiektywizmu na wizji. PZPN to tak jak pisałem prawie sami byli działacze Legii lub ich koledzy.
Pomimo tego Legia praktycznie nie osiągneła niczego bo było tam jedno wielkie chlanie i tumiwisizm. Świetni piłkarze z innych klubów marnowali tam swoje kariery nie wracajac do dawnej dyspozycji. Nawet mówiło się : "Nie idź do Legii bo tylko sie tam zmarnujesz". Czy chcesz czy nie Legia była wtedy pieszczochem tamtego systemu, Górnik też ale w innym, finansowym wymiarze.
A Stal Mielec? Przecież Lato czy Szarmach już się wyróżniali jako juniorzy, dlaczego potężne wojsko ich nie wzięło? A wspomniany Iwan? A Boniek? Rzeczywiście wyciągali najlepszych? Taki Deyna przyszedł do Legii, bo w ŁKS było 3 zawodników w wieku poborowym i ŁKS wybronił dwóch pozostałych a Deynę, którego uważał za mniej zdolnego (w ŁKS zagrał 1 mecz w lidze) oddał. Legia miała takich świetnych skautów, czy nie zależało im na najlepszych? Czy może bała się protektora ŁKS?
Zresztą to jest dyskusyjne, co jest gorsze, straszenie prokuratorem jak w przypadku Okońskiego, czy straszenie zwolnieniem z pracy i wilczym biletem na Śląsku ojca Lubańskiego, który był prezesem w Gliwicach przez działaczy Górnika. Okoński skończył bez prokuratora, Lubański się złamał.

Zgodnie z twoją sugestią przejrzałem biogramy piłkarzy, którzy do Legii przyszli w latach 70-tych. Około 70 nazwisk. Po wyeliminowaniu tych, którzy przyszli z 3 ligi lub niższej, najczęściej z Mazowsza, tych ze Śląska i Zawiszy (w ramach jednego resortu) i tych, których kariera w Legii to poniżej 5 spotkań - zostało mi jedenastu, z których znani są Smolarek i Janas z Widzewa i Kusto od was. Pozostałych ośmiu to albo zaczęło grać dopiero w Legii, albo łącznie zagrała kilka meczów ponad te 5. Nie wiem czy poza Smolarkiem któregoś z nich przymusem wzięto z poboru.
Wiem, że trochę inaczej było chociażby w latach 50-tych, ale później to nie było tak, że Legia brała kogo chciała.
edit. Sprawdziłem, Kusto sam chciał do Legii, robić karierę w wojsku. Janas podobnie. Jedynym znanym i utalentowanym zawodnikiem z klubów I i II ligi który przeszedł w latach 70-tych do Legii przymusowo w ramach poboru był Smolarek. Zagrał w barwach Legii łącznie 18 spotkań.

killzone napisał(a):
Ze strony Legii to był cały fortel wymyslony. Legia tylko Deyne chciala z ŁKSu, wiec wykorzystala fakt ze w ŁKSie wtedy gralo 3 poborowych. Deyna + 2 jakis no-namów. Wiec skrupulatnie wysłała trzy "zaproszenia" do ZSW dla w/w. Oczywiscie ŁKS byl w....iony ze nagle musi "oddac" trzech. ŁKS poprosil, zeby wziac tylko jednego a wtedy władze Legii "poszły na reke" ŁKSowi i postanowily faktycznie wziac jednego z trzech. A ze wybrali Deyne... to bylo od poczatku wiadome ze tylko on z ŁKSu pojdzie do Legii
Czyli skauting wymiatał. Po I meczu w I lidze i kilku występach w reprezentacji juniorów nieźle go ocenili. BTW podobno w międzyczasie spędził noc w areszcie w Łodzi, gdzie dzielnicowy usilnie go namawiał na grę w Wisle ;p.
Ostatnio edytowane przez -ja123- : 28.08.2012 o godz. 16:36.
W Warszawie są tylko kibice Legii i JW:
Odpowiedz cytując