wislak68 napisał(a):

I znowu: szczegółowo wieczorem a teraz tylko sygnalizacja.
1. Nie wiem skąd przyszedł Ci do głowy pomysł że rząd miałby: "dysponować majątkiem spółki patrząc wyłącznie na interes państwa pod kątem sprawy IPN" . Zdajesz się sugerować że Ruch miałby przekazać majątek IPN za darmo. Byłby to kryminał i nikt by się pod czymś takim nie podpisał. Mowa była o zwykłej transakcji handlowej.
2. Wspomniana przez Ciebie forma sprzedaży (przetarg) jest tylko jedną z wielu możliwości (zacytowany przz Ciebie przepis w żadnym razie nie skazuje na akurat tę forme sprzedaży). Czego najlepszym dowodem jest fakt że od roku 2000 realizuje się zupłnie inną formę transakcji (wymianę).
|
1. Nie chodzi mi o broń Boże o nieodpłatne przekazanie majątku, ale np. o zwrócenie się RUCHU wyłącznie do jednego oferenta i sprzedaż poniżej maksymalnej możliwej do uzyskania ceny.
2. Moim zdaniem art. 19 jasno wskazuje, że przetarg jest w tym przypadku jedyną formą, jaką można zastosować. Nieruchomość, o której mowa jest bowiem składnikiem aktywów trwałych spółki RUCH, a jej wartość przekracza bez wątpienia 5000 euro.
Raz jeszcze zacytuję:
Art. 19.
1. Spółka powstała w wyniku komercjalizacji, w której ponad połowa ogólnej liczby akcji należy do Skarbu Państwa, sprzedaje składniki aktywów trwałych w rozumieniu przepisów o rachunkowości, których wartość przekracza równowartość w złotych kwoty 5 000 euro, w drodze przetargu, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
Czy przepisy te obejmowały RUCH jako spółkę, gdzie większościowym udziałowcem jest Skarb Państwa? Jeśli tak to wydaje mi się, że ze względu na interes budżetu państwa i ryzyko korupcyjne nie jest możliwa inna droga, jak ta nakreślona w ustawie. Oczywiście mogę się mylić lub RUCH pod powyższe zapisy nie podlega, co byłoby dla mnie jednak dziwne.