Wyświetl pojedynczy post
fidello
Senior Member

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.08.2012, 14:14
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Witam, troche debilne pytanie, gdyż dawno nie korzystałem z usług monopolisty Poczty Polskiej

Wystawilem aukcje na allegro z pewnym towarem, gosc dał Kup Teraz za 250zł i dzwonil zeby wyslac mu za pobraniem.

Koszt towaru: 250zł, koszt wysyłki: 15.50zł.

Jak wygląda ta wysyłka? Idę na pocztę, place 15.50 i wysylam do niego towar i czekam na przelew opiewający na 265.50? Czy ja tylko daje paczke na poczcie, a gosc placi listonoszowi 265,50zł czy jak? I co, jeżeli gość nie zapłaci za towar? Paczka wraca do mnie? I ile sie czeka na przelew?

Proszę opiszcie mi łopatologicznie, bo nie wiedziałem, że dożyje czasów kiedy będę musiał cokolwiek wyslac za pobraniem
Jeśli chcesz kasę na konto, to idziesz na pocztę i wypełniasz dwa druki - jeden na przesyłkę pobraniową (tam wpisujesz kwota pobrania 265,50) i zaznaczasz odpowiedni kwadracik (na druku jest miejsce na wpisanie numeru konta). Drugi druczek to polecenie wpłaty/przelewu, gdzie też musisz wpisać kwotę, swój nr konta, a jako zleceniodawcę wpisujesz gościa który kupił od Ciebie.
Niestety jak gościu nie odbierze/nie zapłaci paczka wraca do Ciebie
Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłem
Pozdro
"Przed losowaniem półfinału PP powiedział pan, że zagracie z Ruchem, i rzeczywiście tak się stało...
- Tak już w życiu bywa. Losowanie było sprawiedliwe. Uczestniczyła w nim pogodynka i ciągnęła losy bardzo dobrze"
Michał Probierz
Odpowiedz cytując