riv napisał(a):

|
To może byś się podzielił tą wiedzą tajemną bo ciekawi mnie to (i pewnie wielu), jak w teorii poważny i profesjonalnie zarządzany klub może tak sobie strzelać w stopę...
|
Jesli chodzi o Biala Gwiazde, o tym niestety nie chcialbym mowic, bo sprawa troche delikatna.
Natomiast jesli chodzi o sprzedaz internetowa to:
- ogolnie nie jest problemem zrobienie sprzedazy internetowej samej w sobie, bo sam internetowy system od jakiegos czasu jest gotowy, dlatego m.in dostawalo sie login i haslo przy wyrabianiu KK
- problemem natomiast jest
INTEGRACJA INTERNETOWEGO SYSTEMU Z FIZYCZNYM SYSTEMEM ZAINSTALOWANYM NA BRAMKACH
- "nawet jesli by to kosztowalo 100 tys zlotych i tak bysmy to zrobili, ale tu nie jest kwestia pieniedzy" cytat pewnej osoby, ogolnie sytuacja chyba (moje przypuszczenie) wygladala tak ze jak instalowano nowe bramki i systemy na nich, to wogole nie wzieto pod uwage sprzedazy internetowej, ale za to bylo odpowiedzialne miasto (inna sprawa za dzialo sie chyba to w okresie jak nie mielismy wogole Prezesa, wiec nie mial tak naprawde kto sie tym zajać). Wiec jesli faktycznie tak jest iz to do konca nie jest kwestia pieniedzy (rozsadnych) to problem moze polegac na tym ze HARDWARE w bramkach jest tak zrobiony, iz nawet UPDATE oprogramowania w nich (badz napisanie noweg) nic nie daje, i wtedy trzeba wymieniac calosc i HARDWARE i SOFTWARE, co faktycznie moze niesc za soba wysokie koszty
- ponadto sama inwestycja w tym w cokolwiek na stadionie jest skomplikowana prawnie, poniewaz pomimo tego co sie pojawialo w mediach, umowa najmu do dzis nie jest podpisana, poniewaz miasto dalej nie zrobilo pewnych rzeczy ktore Wisla zarzadala, a ze niby Wisla nie ma to kasy (pewnie chodzi o zaplecze fizjoterapeutyczno-biologiczne
- mimo wszystko nie chce mi sie wierzyc ze az takie wielkie problemu sa z tym systemem, ale nawet jesli to:
- cos na co zwrocilem uwage "ok ale ja teraz wiem ze z tym jest problem, wy wiecie, ale kibice nie wiedza i jada po was, zaznaczajac iz to jest wasza wina i olewacie kibicow. A czemu np nie podac tej informacji do kibicow? My nie mowimy tylko czy to faktycznie wplynie na wzrost frekwencji, ale rowniez na to jak jest klub postrzegany, bo taka sytuacja wplywa negatywnie na PR. A tako kibice by docenili ze z nimi sie komunikujecie, wina by poszla na miasto, moze kibice by sie wkurzyli, zaczeli jechac po miescie i media by podlapaly temat, co moze by dalo miastu do myslenia?" odp: "no tak zdajemy sobie sprawe i bierzemy taka opcje pod uwage i wkrotce mozemy podac to do informacji publicznej... " <- ta rozmowa miala miejsce ok 5 mscy temu i efekty widac...
Wlasnie dlatego w tej mojej ankiecie jest punkt o brak komunikacji... PR w tym klubie to kolejna rzecz ktora lezy, a dokladniej komunikacja z kibicami. Gdzie te spotkania z treenerem i zawodnikami ktore mialy miejsce za Skorży?! Juz nie mowiac o wyjsciach do szkol i przedszkoli...
ale to za rzeczy operacyjne, wazniejsza jest STRATEGIA jak klub sie ma rozwijac... gdzie informacje o WARTOSCIACH m.in rzecz ktora analizowalem ostatnio to sila sloganow o ktorym jeden autor kiedys wspominal odnosnie budowania marki w firmach - hasla reprezentujece pewne wartosci, ktore sa latwe to zapamietania i maja 3-5 slow, ktore maja m.in Barcelona - Mes Que un Club (wiecej niz klub) badz Bayern - Mia san Mia (Jestesmy kim jestesmy). Stowrzenie wartosci z ktorymi kibice moge sie identykifkowac jest podstawa. Gdzie informacje o misji i wizji klubu? Zadnego formuowania strategii nie ma.. ehh sporo by pisac..
PS. post jest rowniez w dziale polityka sportowo-finansowa, wiec tam jak cos sie odnosic do tego, zeby tu juz nie zasmiecac