Wyświetl pojedynczy post
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.08.2012, 13:58
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Napisałem że Finlandia rozważa wyjście ze strefy Euro a ty że Finlandia przygotowywuje scenariusz związany z możliwością rozpadu strefy euro lub wyjścia z niej poszczególnych członków. Chyba nie sądzisz że Finlandia przygotowywuje scenariusz rozpadu strefy euro tylko w związku z tym że np. Grecja czy Hiszpania miałaby z niej wystąpić? Zresztą nie tylko ja taki wniosek z tej wypowiedzi wyciągam :
Finlandia przygotowuje się na każdą możliwość i każdy rozsądnie zarządzany kraj nie tylko w Europie, ale i na świecie (mam tu na myśli szczególnie większe gospodarki) powinien podążyć jej tropem, jeśli za jakiś czas nie chce obudzić się z ręką w nocniku.
Nie odbieram działań rządu Finlandii jako czegoś, co przybliża nas do rozpadu strefy lub jest wskazówką, że ten jest blisko. Jest to raczej objaw zwykłej przezorności i odpowiedzialnego prowadzenia polityki gospodarczej. Praktyka - chociażby w biznesie - całkiem normalna.

Co do reszty to nadal będę się upierał przy swoim, bo stwierdzenie "Finlandia rozważa wyjście ze strefy Euro" jest nieadekwatne do cytatu, bo czym innym jest rozważanie wyjścia ze strefy, a czym innym przygotowywanie na jej rozpad i koniec istnienia strefy (przynajmniej w obecnym kształcie).