Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.08.2012, 11:31
Tylko że umożliwienia dzieciom uprawiania sportu i zdrowego rozwoju ja nie traktuję jako przygotowań do igrzysk. Dla mnie przygotowania do igrzysk zaczynają sie w wieku 18-19 lat kiedy spośród grupy młodych ludzi, większej lub mniejszej. Co zależy do ogólnego stanu edukacji. Wybieramy tych którzy z racji na predyspozycje,osiągane dotychczas wyniki, chęci i wiele innych czynników mogą za kilka lat osiągnąć poziom uprawniający ich o wyjazdu na Igrzyska i walki o medale. To nie ja wymyśliłem ze igrzyska są co 4 lata. Twierdzisz że zdrowego wysportowanego 19 latka nie da się w dwa lata nauczyć skakać w dal? Albo rzucać oszczepem? Wiadomo że nie ma co się ścigać z murzynami, ale skoki rzuty to powinna być nasza domena. Tylko trzeba znaleźć kasę na trenera, miejsce gzie można trenować w cywilizowanych warunkach itd. Niestety na to potrzeba kasy, a kasa ucieka na 100 000 premii po miesiącu pracy dla urzędasów cudaka i później brakuje. Był COS w Zakopanym z którego nasza kara zawsze wylatywała na igrzyska, od dziesięcioleci, co się z nim stało? A Zieliński trenuje za własną kasę w Gruzji.

ps. Uzdolniony 12 latek jest w każdej szkole, każdy z nich pojedzie na igrzyska? Nie. Pojedzie jeden może dwóch w skali całego kraju, niestety w wieku 12 lat nie można powiedzieć który. Dlatego nie można traktować sportu młodzieżowego jako przygotowań do igrzysk. Tylko jako przygotowanie ludzi do życia, w jak najszerszej skali. Wtedy 20 % z tych 12 latków w wieku 18-19 lat będzie prezentowało poziom uprawniający ich o rozpoczęcia przygotowań do igrzysk. Nie dziesięcioletnich a kilkuletnich, w zależności o terminu igrzysk. Za ten właśnie okres opowiada rząd najbardziej bezpośrednio, bo tu już nie ma żartów, albo się z młodego zdolnego zrobi mistrza, albo nie i w tym wypadku 4 lata to wystarczający zapas czasu. Tłumaczenie ze nie ma wyników bo cztery lata temu nie było w 40 000 000 kraju żadnego 19 latka który rokował by na dobry występ jest na prawdę żenujące.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 15.08.2012 o godz. 11:44.
Hej Nasz TS !!