Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2012, 16:12
wczoraj był Rybiński dziś Balcerowicz:
http://biznes.interia.pl/raport/kryz...enie-z,1831466
Obaj piszą o nadchodzących kłopotach gospodarki. Obaj nie są z mojej bajki tym niemniej ten fragment:
"Na krótszą metę trudno znaleźć szybko działające środki, ale na dłuższą - można. I tu wracamy do tego, o czym wielokrotnie mówiliśmy - do konieczności przyspieszenia reform, również prywatyzacji, która z kolei jest konieczna, żeby zawęzić skalę nepotyzmu w polskiej gospodarce - postuluje prof. Leszek Balcerowicz, podczas debaty Fundacji Forum Obywatelskiego" zaintrygował mnie dlatego że po raz pierwszy spotykam się z tym aby ktoś z szeroko rozumianego obozu władzy formułował zgadnienie nepotyzmu jako jeden z podstawowych problemów polskiej gospodarki. Z mojego punktu widzenia jest to interesujące dlatego że jeśli zamiast określenia "nepotyzm" zastosować określenie "system oligarchiczny" (co w samo w sobie jest pojęciem znacznie szerszym) a diagnozę w postaci "prywatyzacji" (moim zdaniem sama prywatyzacja bez rozwalenie istniejącego systemu nic nie zmieni a wręcz utrwali istniejacą patologię) zastąpić "eliminacją systemu oligarchicznego" to był bym się w stanie z tą opinią zgodzić.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.08.2012 o godz. 16:24.