Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
montypajton
Senior Member

Od: 12.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2012, 14:49
DysoN napisał(a):Wyświetl post

Co do zmieny formuly rozgrywek na 2 fazy to nie uwazam zeby to cokolwiek mialo poprawic. Od mieszania lyzka herbata sie nie zrobi slodsza. Cwiczylsmy ten model jakies 10 lat temu i dosc szybko sie z nim pozegnano. Tamte argumenty wroca a ja sadze ze jedyny cel takich zmian to wprowadzenie ruchawki by sprawic wrazenie sie cos robi by w gruncie rzeczy nie robic nic. Problemem sa podstawy szkolenia mlodziezy i lesne dziadki nie rozumiejace jak szybko zmienia sie swiat. Cala reszta jest pochodna tych kwestii oraz statusu nieruszalnosci PZPN pod grozba dyskwalifikacji przez UEFA/FIFA.
Też się nad tym zastanawiałem, bo ten model był już testowany. Przy czym wtedy sezon zasadniczy trwał jedna rundę a nie 2 z tego co pamiętam. Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).

Ponadto padają takie argumenty, że obecnie marnujemy najlepsze miesiące do gry w piłkę (z czym akurat się zgadzam w 100%), że zespoły będą musiały mieć szersze kadry co stworzy szanse dla młodzieży, i że prawa z transmisji będą droższe bo będzie więcej meczy na sprzedaż (co jest akurat wątpliwe, przynajmniej wg mnie).
Odpowiedz cytując