Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2012, 18:47
lazy napisał(a):Wyświetl post
1.Co do zasady nie oceniam uczciwości ludzi, którzy nie zostali za coś skazani albo mnie nie oszukali. Nie mogę w związku z tym ocenić młodego Tuska. Sam wywiad z nim to taki atak uprzedzający. Dziwny bo dziwny, ale nie możemy wykluczyć po prostu zwykłej naiwności. Cokolwiek by nie twierdzić - dzieci polityków gdzieś muszą zarabiać, bo inaczej nikt by nie chciał być politykiem tym bardziej, że pensje na takich stanowiskach jak premier, prezydent czy ministrowie są ŚMIESZNIE NISKIE. Nie wiem czy w tym konkretnym przypadku naruszono standardy czy nie (na razie to jedna strona twierdzi, że nie, a opinia publiczna prowadzi swoje dywagacje że tak). Ale my nie o tym. Śłowa Adamowicza nie świadczą o niczym. Standardowe formułki.
2. Cwaniactwo mamy w genach. Masz rację co do jego genezy. Natomiast teraz jest je trudno wyplenić. A czasy się zmieniły. Nie będę Ci tego udowadniał, bo wierzysz w co innego.
3. A największym problemem przedsiębiorczości w Polsce jest brak pieniędzy na rynku. A nie żadna korupcja, nepotyzm i inne plagi egipskie na które nieudacznicy zrzucają odpowiedzialność za swoje niepowodzenia. Ja nie mam czasu na płakanie nad swoim losem. Dostępność pieniędzy to jest problem polskich przedsiębiorców.
ad1
Raczysz nas tu strasznymi banałami. No chyba że faktycznie masz neutralny stosunek do uczciwości ludzi pokroju Goebelsa czy Urbana (nie skazani i zakładam że Cię nie oszukali). Jeśli masz wątpliwości co do naruszenia standardów przez Tuska to powiedz mi z ręką na sercu że wierzysz w to że zatrudnienie w OLT dostał ze względu na swoje walory intelektualne. To samo z Adamowiczem: wyjaśnij mi jak to możliwe że ktoś skazany za oszustwa (jak rozumiem już to wyczerpuje Twóje kryterium), którego firma jest na "czarnej liście KNF" i wobec której toczy się postępowanie prokuratorskie w ogóle pojawia się na bibie której twarz daje prezydent miasta? Zresztą myślę że post Gwiaździstego powyżej powinien rozwiać wszelkie watpliwości.
Dygresji o dzieciach polityków mających problem ze znalezieniem pracy i niskich pensjach ich rodziców nawet nie będę komentował. Mam nadzieję że sam dostrzegasz jej śmieszność.
ad2
Jeśli genetycy odkryją "gen cwanictwa" to obiecuję że Ci uwierzę. Na chwilę obecną wyrażę zdanie że podobne konstrukcje buduje się głownie po to aby przykryć swoją własną "niedoskonałość". Pozwolę też sobie zwrócić Twoją uwagę że osoba nie wierząca w to że każdy człowiek jest z natury uczciwy w zasadzie nie powinna w swojej argumentacji powoływać się na "wolny rynek" i "liberalizm gospodarczy". Już od Smitha bowiem absolutnym paradygmatem liberalizmu było założenie ludzkiej uczciwości.
ad3
Odnosze wrażenie że starasz się zaprezentować w tej dyskusji w pozie nieco protekcjonalnej. Takiej: "czego to ja nie wiem, co ja to nie widziałem". Nie wiem w jakiej branży działasz i jakie są Twoje doświadczenia biznesowe ale moim zdaniem to stwierdzenie: "największym problemem przedsiębiorczości w Polsce jest brak pieniędzy na rynku" wskazuje na to ze jednak jeszcze bardzo dużo o biznesie musisz się nauczyć. Na dobre projekty realizowane przez dobrych ludzi pieniądze znajduje się naprawdę bardzo łatwo. Problemem jest spory deficyt takich projektów i takich ludzi. A jego przyczyną, moim zdaniem najważniejszą, jest to o czym wspomniałem wcześniej: korupcja, nepotyzm, układy, kolesiostwo itp.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 10.08.2012 o godz. 19:18.