cfa napisał(a):

|
Z tego co wyczytałem Bronek chce rozwoju polskiego przemysłu obronnego, czy to jest takie złe ? Bo nie rozumiem, chyba nie dorosłem do czytania tego tematu. Ale nie wszystko co ma nas bronic przed ruskimi musi byc hamerykańskie. A nóż zrobiliby jakiś fajny projekt który dałoby się eksportowac.
|
Już tłumaczę:
1.Na chwilę obecną od strony finansowej i technologicznej jedynym krajem który jest w stanie zrealizować ten projekt jest USA (i dlatego ruscy tak mocno przeciwko niemu oponują). Zbudowanie takiego systemu przez Polskę można co najwyżej odbierać w kategoriach żartu.
2. Własnie dlatego że ruscy nie są w stanie zbudować takiego systemu staraja się go udupić jak mogą. Jednym z wariantów tej gry jest zachęcanie krajów NATO do tego aby budowały "swoje własne sytemy" z pełną świadomością tego że przerasta to zupełnie ich możliwości.
3. Następnym elementem w tej grze jest zachecanie przez Rosjan do tego aby system był NATO-wski a nie amerykański (tzn aby operacyjną kontrole nad nim sprawowało NATO). Ze względu na skalę wydatków nie chcą sie na to zgodzić Amerykanie a ruscy liczą że konflikt wokół kontroli systemu może spowodować tarcia w samym Nato.
4. System mający być "polską tarczą antyrakietową" to pomysł zgłoszony parę lat temu przez Bumar do spóły z Francuzami. Problem polega na tym że z tarczą nie ma on zupełnie nic wspólnego. Od stron operacyjnej jest to kompletne badziewie (sami Francuzi nie mają zamiaru tego wdrażać) a głównym celem zgłoszenia tego pomysłu była zapewne chęć wyciągniecia przez bankrutujacy Bumar jakiejś kasy z budżetu.
Tematem od poniedziałku zajął się SE. Ponieważ chłopaki się wycwanili i wersję elektroniczną udostępniają za opłatą nie zamieszczam linku ale gdybyś był zainteresowany rzuć okiem na wersję papierową. Nawet ta bulawrówka nabija się po całości z tego pomysłu (podpierając się oczywiście opiniami ekspertów).
edycja: znalazłem link z Wprost z krótkim omówieniem. Poszukaj więcej w necie to napewno jeszcze co znajdziesz:
http://www.wprost.pl/ar/338014/Tarcz...ja-na-Ksiezyc/