Grantar napisał(a):

I tędy droga. A nie drogą Holenderską. Pytam się po raz kolejny gdzie Valckx zbudował szkółkę ?
Pokaż mi gdzie ja napisałem że szkółka nie jest potrzebna. Jest i to każdy wie. Wymyśl mądralo jak to sfinansować.
Wciąłeś się w moją dyskusję dlaczego jej nie chce finansować Cupiał a nie przeczytałeś że akurat tu spodobał mi się pomysł chyba Bonawentury aby szkółki wymuszał PZP przy dawaniu licencji do ekstraklasy.
|
To nie jest "droga holenderska", to jest logiczna droga, którą podążają już niektóre drużyny z - jak dotąd - naszej "półki", a u nas się ją dusi w zarodku, napierdala kopami i płacze, że dziura budżetowa. Myślisz, że Valckx zatrudnił Jaliensów po to, żeby wygrać gówno warty garnek T-Mobile Ekstraklasy? Oczywiście, że nie. Zatrudnił ich po to, żeby w końcu awansować do LM, z której pieniądze - jak mówił Basałaj przed APOELem - miały być "przejedzone" właśnie na takie inwestycje jak szkolenie młodzieży, w oczach Cupiała drugoplanowe. Proste jak drut. 5 minut w Nikozji i może do dnia dzisiejszego już coś by powstało. Ale Cupiał wolał wyżenić całe tulipanowe tatałajstwo, więc na Ligę Mistrzów i szkółkę poczekasz sobie X lat. W zależności od kaprysu właściciela X będzie liczbą jedno- albo dwucyfrową. Bo zamarzyło mu się zrobić to w mniej niż rok.
Nie trzeba być mądralą. Ani Polakiem, Holendrem czy Eskimosem. Trzeba po prostu myśleć.
Edit: zresztą, w sumie, to była taka droga 50-50. Holenderska i polska. Holenderski był zdecydowanie pomysł i zamiar. Ale podejście i wykonanie już typowo polskie - na hurra, na być albo nie być, ja z synowcem na czele i jakoś to będzie. Ale nie było. Podpowiedź: podejścia i wykonania nie wymyślił Holender.