Wyświetl pojedynczy post
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.08.2012, 22:46
Grantar napisał(a):Wyświetl post
I tędy droga. A nie drogą Holenderską. Pytam się po raz kolejny gdzie Valckx zbudował szkółkę ?
Pokaż mi gdzie ja napisałem że szkółka nie jest potrzebna. Jest i to każdy wie. Wymyśl mądralo jak to sfinansować.
Wciąłeś się w moją dyskusję dlaczego jej nie chce finansować Cupiał a nie przeczytałeś że akurat tu spodobał mi się pomysł chyba Bonawentury aby szkółki wymuszał PZP przy dawaniu licencji do ekstraklasy.
To nie jest "droga holenderska", to jest logiczna droga, którą podążają już niektóre drużyny z - jak dotąd - naszej "półki", a u nas się ją dusi w zarodku, napierdala kopami i płacze, że dziura budżetowa. Myślisz, że Valckx zatrudnił Jaliensów po to, żeby wygrać gówno warty garnek T-Mobile Ekstraklasy? Oczywiście, że nie. Zatrudnił ich po to, żeby w końcu awansować do LM, z której pieniądze - jak mówił Basałaj przed APOELem - miały być "przejedzone" właśnie na takie inwestycje jak szkolenie młodzieży, w oczach Cupiała drugoplanowe. Proste jak drut. 5 minut w Nikozji i może do dnia dzisiejszego już coś by powstało. Ale Cupiał wolał wyżenić całe tulipanowe tatałajstwo, więc na Ligę Mistrzów i szkółkę poczekasz sobie X lat. W zależności od kaprysu właściciela X będzie liczbą jedno- albo dwucyfrową. Bo zamarzyło mu się zrobić to w mniej niż rok.

Nie trzeba być mądralą. Ani Polakiem, Holendrem czy Eskimosem. Trzeba po prostu myśleć.

Edit: zresztą, w sumie, to była taka droga 50-50. Holenderska i polska. Holenderski był zdecydowanie pomysł i zamiar. Ale podejście i wykonanie już typowo polskie - na hurra, na być albo nie być, ja z synowcem na czele i jakoś to będzie. Ale nie było. Podpowiedź: podejścia i wykonania nie wymyślił Holender.
Ostatnio edytowane przez Watts : 04.08.2012 o godz. 22:53.
Odpowiedz cytując