Dariook
Ty mnie chyba nie rozumiesz. Ja nie twierdze ze ekstraklasa jest silna. Nie, ekstraklasa jest bardzo slaba liga.
Ja twierdze ze ekstraklasa nie jest slabsza niz byla 10 czy 15 lat temu.
Nie bede sie odnosil do twojego postu calego bo nie chce mi sie walkowac po raz kolejny tego samego tematu, ale odniose sie tylko do pojedynczych punktow;
Cytat:
|
Ranking jest tylko po to by Uefa miała jasnośc przy rozstawianiu drużyn.
|
No wlasnie po to on jest
Cytat:
|
Ten ranking faworyzuje rozstawiane drużyny i to że jesteśmy 18 czy 22 naprawdę nie robi najmniejszej różnicy.
|
Ten ranking faworyzuje druzyny majace wyniki w europie.
Naprawde to nie jest jakis klub Bildenberg.
By byc rozstawionym w eliminacjach nie trzeba duzo. Lech jest obecnie rozstawiony. Jest faworyzowany? Ja bym raczej powiedzial ze poprostu na to sobie zapracowal.
I jeszcze jedno... mylisz ranking klubowy z krajowym. Krajowy ustala tylko ile druzyn wystawia dany kraj (LM+LE) oraz od ktorych rund te druzyny rozpoczynaja udzial. To ranking klubowy decyduje w wiekszej czesci o tym kto jest rozstawiony, a kto nie.
Cytat:
|
Liga jest silna jeśli w lidze dominują 3-4 zespoły które co rok znajdują się w pucharach i punktują nie dla kraju tylko i wyłącznie dla siebie.
|
a) A kiedy my mielismy 3-4 zespoly punktujace co rok? W latach 70?
b) Zawsze sie punktuje przede wszystkim dla siebie. Kwestia w tym ze punktujac dla siebie punktujesz przy okazji dla ligi.
Cytat:
|
Co to za róznica czy jestes 17 czy 24? Zadna bo jak się zastanowisz to dojdzie się do wniosku że wyżej hu.. się nie podskoczy.
|
Chocby taka ze brazowy medalista ekstraklasy bedzie zaczynal od drugiej rundy el.LE, a nie od pierwszej.
Tak na boku... co to wszystko ma wspolnego z teza o "spadajacym poziomie"?
Cytat:
|
My nie odbieramy punktów krajom(druzynom) z wyzszych miejsc tylko wyniszczamy sie nawzajem , przez sito przechodzi garstaka reprezentantów słabszych krajów i takie druzyny winduja kraje w rankingu.
|
Deportivo la Coruña, Feyenord, AS Nancy, Juventus, ManC, Spartak Moskwa...
Przykro mi Ciebie rozczarowac, ale jesli myslisz ze 10 lat temu bilismy regularnie tuzow to jestes w bledzie.
Cytat:
|
Jesli liczysz ze przeskoczysz kraj który ma pewne miejsce w rozgrywkach grupowych to śnij dalej.
|

Ponawiam ponownie pytanie;
co to wszystko ma wspolnego z teza "poziom sie obniza"?
Alez oczywiscie ze w najblizszych latach nie ma szans na 12 miejsce w rankingu (mistrz ma zagwarantowany udzial w LM). Tam sie kreca belgowie, turcy czy dunczycy; ligi silniejsze, bogatsze i z lepszym szkoleniem (baza).
Moze za 15 lat sytuacja sie zmieni, ale na ten moment nasz max to przedzial 16-18. W latach 90 czy w poprzednim dziesiecioleciu, tez dupy wyzej nie podnieslismy.
Cytat:
|
Co do progresu naszej ligi, to naprawdę nie rozumiem jak mozna racjonalnie o tym myśleć. W kraju gdzie na transfery wydaje się mniej niż w powaznych klubach na sprzęt sportowy ?
|
Stary,
choc odrobine konsekwencji i
logiki w twych stwierdzeniach i wywodach... Progres jest taki, ze teraz najwyzszy kontrakt w lidze to nie "Maciej 250 tys euro Zurawski". Progres jest taki ze najwyzszy budzet w lidze to ok 60 mln zlotych, a nie 30 mln zlotych jak jeszcze kilka lat temu.
A ze to sa dalej smieszne sumy w porownaniu z zachodem i wschodem? No coz, to juz
inna kwestia.
Cytat:
czy nie lepiej zagrac w LM i przegrac wszystkie mecze ba nawet cos urwac ? Czy lepiej zagrac w LE i walczyc jak lew z sredniakami europejskimi?
Odpowiedz jest dla większości klubów tylko jedna! Wyjebane na punkty, liczy sie kasa jaką tam zarobisz.
|
Punkty nie sa wyjebane, bo to od nich zalezy czy w eliminacjach trafisz na Apoel czy na, powiedzmy, jakis Helsinborg.
Tyle ze,
kolejny juz raz, twoje wywody sa zupelnie bezsensu. Awansujac do LM dostajesz kase i punkty (4). Lepiej jest miec pewna kase i pewne punkty, czy tez
nie pewne punkty w LE?
Cytat:
|
Nasz pseudo progres jest niczym innym jak słabszą postawą koleżków z jednej szuflady. Dzisiaj my punktujemy jutro Rumuni a pojutrze Dunczyki.
|
Radze jeszcze raz przesledzic nasze wyniki w europie sprzed kilku lat.
W koncu poziom dramatycznie spada, co?