Bobek90 napisał(a):

Dariook
A co to, w poprzednich latach pokraki sie do pucharow nie dostawaly? To ze Slask jest slaby to bylo wiadomo juz... w marcu. No sorry, ale dobry zespol nie przegrywa u siebie 0:4 z Legia... bez formy.
Mistrzostwo Slaska to wieksza zasluga Wisly, Lecha i Legii, niz... samego Slaska.
My nie mielismy kadry na dwa fronty, do tego wlasciciel furiat. Wiosenna Legia byla szykowana tylko na Sporting, reszta Macka nie interesowala. A Lech... a Lech czekal az do samego konca ligi by zatrudnic trenera a nie Bakera.
Spokojnie, tacy mistrzowi sie zdarzaja raz na jakis czas. Slask jest nie pierwszym i nie ostatnim zespolem ktory zdobyl MP, choc pilkarsko zdecydowanie nie byl najlepszy.
Na ten moment Legia i Lech sa zdecydowanie lepsze pilkarsko od Slaska. Personalnie Wisla tez jest znacznie lepsza, i... Ruch tez. Zaglebie tez wydaje sie duzo ciekwasze (no i przede wszystkim... ma trenera z obecnej epoki). Slask wiosenny i Slask dzisiejszy to zespol na srodek tabeli. Tabela nie klamie panowie. A ze ten wiosenny Slask ze srodka tabeli jeszcze sie oslabil teraz to... no coz, bywa...
P.S
Gdy na wiosne mowilem ze MP dla Slaska (ba, puchary) to strata dla polskiej pilki to wszyscy tu po mnie jechali. I kto mial racje?
|
Ok, zbirę się na odpowiedz i może to pomoze. A zresztą zaraz pewnie wbije kolega Rw88 i osłodzi nam smak porazki.
A tak odemnie to niestety ale się przejechałem bo stawiałem że tylko Sląsk zagra w LE a wychodzi na to że w tym roku niestety zabardzo nie zapunktujemy. Jednak czy to zaskoczenie? No napewno, zwłaszcza dla wielbicieli rankingu Uefa i wyliczeń tygodnika kibica, chyba mogą czuć pewien niedosyt ale napewno jakos sobie to wytłumaczą i wezmą przykład z P.Cwieląga.
Dla mnie sprawa jest jasna i nie mam zamaru nikogo do tego przekonywać bo ciężko polemizować z kimś kto widzi na różowo.
Prawda niestety jest bolesna, Liga polska stacza sie po rowni pochyłej i sukcesy jednostki czy sezonowe eksplozje nic tutaj nie zmienią. Dlaczego mam odmienny pogląd niż wskazuje na to ranking? No napewnie nie dlatego że jestem mądrzejszy od specjalistów Uefa, porostu mam swoją teorię na jego temat i nie uważam że jest odzwierciedleniem podziałów w Europie.
Według mnie, podkreślam że według mnie! Ranking jest tylko po to by Uefa miała jasnośc przy rozstawianiu drużyn. Ten ranking faworyzuje rozstawiane drużyny i to że jesteśmy 18 czy 22 naprawdę nie robi najmniejszej różnicy.
Liga jest silna jeśli w lidze dominują 3-4 zespoły które co rok znajdują się w pucharach i punktują nie dla kraju tylko i wyłącznie dla siebie. Co nam daje że teraz jest Ruch a za rok np. Zagłębie? Nic pożytecznego bo z takim wspólczynnikiem to bedą się tłukli juz od 1 rund z małą szana no roztawienie - czytaj : awans.
Co to za róznica czy jestes 17 czy 24? Zadna bo jak się zastanowisz to dojdzie się do wniosku że wyżej hu.. się nie podskoczy. My nie odbieramy punktów krajom(druzynom) z wyzszych miejsc tylko wyniszczamy sie nawzajem , przez sito przechodzi garstaka reprezentantów słabszych krajów i takie druzyny winduja kraje w rankingu.
Jesli liczysz ze przeskoczysz kraj który ma pewne miejsce w rozgrywkach grupowych to śnij dalej. Ten system jest tak własnie skonstruowany by przynosił zyski. Im mniej druzyn pokroju naszego , Rumunskiego czy Bługarskiego tym lepiej. Zadzi telewizja a oni nie lubią kopciuchów dlatego gdy my gramy w eliminacjach to czołowa pietnastka juz punktuje bonusowo z racji bezposrednich awansów.
Co do progresu naszej ligi, to naprawdę nie rozumiem jak mozna racjonalnie o tym myśleć. W kraju gdzie na transfery wydaje się mniej niż w powaznych klubach na sprzęt sportowy ? Gdzie LE uwaza się z mega sukces? To ja się nie dziwię że piłka ledwo zipie, bo rozgrywki Uefa to głowna droga zarabiania pieniędzy. Tylko że LE nie da ci tego co da LM. Może dlatego że graliśmy wieki temu w tych elitarnych rozgrywkach dlatego zapomnielismy ze tam tez można awansowac. Jesli 7m euro za sam awans to mała zachęta to naprawdę dobrze nigdy nie będzie. Ranking z urzędu gwarantuje awans piątce kelnerów, bo lepiej dla Uefa mieć pewnosc że to max druzyn na których się nie zarobi niż miały by być niespodzianki które mogły by doprowadzić do rozłamu LM. Dlatego taki rankingowy gest jest niczym innym jak zabezpieczeniem się przed spadkiem popularnosci rozgrywek. Bedzie zabawa, ostatni koszyczek i więcej fajnych bramek, no ale czy nie lepiej zagrac w LM i przegrac wszystkie mecze ba nawet cos urwac ? Czy lepiej zagrac w LE i walczyc jak lew z sredniakami europejskimi?
Odpowiedz jest dla większości klubów tylko jedna! Wyjebane na punkty, liczy sie kasa jaką tam zarobisz. To pozwoli ci na zatrudnienie odpowiednich piłkarzy ktorzy w obecnym systemie nie powinni miec wiekszych problemów w pucharach. Niewazne czy bedziemy na 16 czy na 26. Punkty klubowe + wzmocnienia są gwarantem sukcesu. Gwarantem sukcesu w lidze jak i pucharach. Liga jest wtedy silna jak silna jest czołowka. Bez kasy i wzmocnien nic nie ugrasz a tylko wymienisz sie miejscami z Blugarami czy Szwedami.
Pominę juz fakt wzmocnien w obecnym sezonie. Jesli ktos uwaza ze staniemy się drugim PSV , wylegarnią talentów i pręznie działającym klubem który zarabia na tym pseudo biznesie to powodzenia. Jeszcze się taki nie narodził co na młodzieży zarobił. Bo młodzież musi dojrzewać, musi sie pokazać, musi podnosic swoje umiejętności. Tego nie da się zrobić na buraczanym podwórku! To tak jak na osiedlu, wielu kolegów grało swietnie w piłke , wielu by dało radę sobie w T-mobile tylko że problem był natury błachej. Nikt się nimi nie interesował, nikt ich nie dostrzegł , nie było nikogo kto by im pomagał podnosic swoje możliwosci. I to samo dzieje się z młodymi w naszej lidze. Niestety ale nie ma takiej mozliwosci żeby na nich zarobić bo kopiąc się po czole w polskiej lidze szansa jest na to znikoma. Tylko dobrą grą w Europie zagwarantujesz sobie szansę na to że ktoś luknie oczkiem na to twoje okazy.
Bez wzmocnien i kasy nie ma progresu. A Kasa wiadomo gdzie jest, pytaniem pozostaje co u nas się robi by po nią sięgnąć.
Nasz pseudo progres jest niczym innym jak słabszą postawą koleżków z jednej szuflady. Dzisiaj my punktujemy jutro Rumuni a pojutrze Dunczyki. Wyzej bata nie podskoczysz i niewazne jakie numery będziesz wykręcać w LE. Punkty zostną podzielone więc ranking jest dla bogatych , nie dla sezonowców.
Ps: Przepraszam za możliwe błędy ale tablet to nie komputer.