|
Senior Member
Od: 01.2012
|
|
Czytaliscie to? wywiad z Edmanem z Helsinborga, lezec mozna ze smiechu.Jest szansa pozbyc sie Jaliensa
Polska liga też nie jest najsilniejsza.
Ale jest lepsza. Polska ma 40 milionów mieszkańców, a Szwecja dziewięć. Przez to w waszej lidze prawa do transmisji telewizyjnych są trzykrotnie droższe niż w naszym kraju. Cóż więc z tego, że mamy lepszą reprezentację, skoro prawie wszyscy kadrowicze występują za granicą, a was stać na sprowadzanie dobrych zawodników spoza Polski? Gdy graliśmy z Wisłą, w tym zespole widziałem Kewa Jaliensa. Nie wyobrażam sobie, by taki zawodnik trafił do Szwecji. My mamy budżet w wysokości 11 mln euro.
(...)
Wcześniej w Heerenveen występował pan z Arkadiuszem Radomskim. Jak go pan wspomina?
Doskonale. Arek jest jednym z najlepszych piłkarzy, z jakimi w życiu grałem.
Chyba pan przesadza, występował pan przecież z gwiazdami Tottenhamu i reprezentacji Szwecji.
Ale Arek był wtedy naprawdę fantastyczny. Należał do najlepszych pomocników w Holandii. Tyle że grał w Heerenveen, jest defensywnym pomocnikiem, więc trudno mu było zdobyć wielką sławę. To niejedyny Polak, jakiego poznałem. Z Holandii pamiętam jeszcze Ebiego Smolarka i Rząsę. We Francji grałem przeciw Jeleniowi. To dobry zawodnik podobała mi się jego gra. No i w Wigan grałem razem z Tomaszem Kupiszem.
To pan znowu przesadził. On tam w ogóle nie grał, najwyżej może razem trenowaliście.
Nieprawda. Graliśmy razem, tyle że w rezerwach. Ja zostałem tam przesunięty, gdy miałem problemy ze zdrowiem, i tak poznałem Kupisza. Spodobał mi się i dwa lata temu chciałem wziąć go do Helsingborga, ale nic z tego nie wyszło.
|
|