Na wstępie powiem krótko - chyba jedno z lepszych losowań z ostatnich lat (przynajmniej na "papierze" - jak jest w praktyce to się zobaczy)
Szkoda tych kilku awansów naszych rywali (krajów, które są blisko nas w rankingu) w ostatnich sekundach meczów + po dogrywkach;/ Chodzi tutaj np o Dinamo Zagrzeb czy Youngs Boys.
Tak na szybko przejrzałem sytuacje +- 2 miejsca obok nas w rankingu. Skupiłem się na tym czy możemy spaść poniżej 18 miejsca. Moim zdaniem 18 miejsce powinniśmy bez problemu utrzymać. Chyba, że sezon marzeń będą mieć Rumuni lub Czesi. Dużo będzie zależało od Ruchu, który wiadomo z kim gra
Rumunia
2 drużyny w 3 rundzie LM
Cluj - Slovan
Fenerbahce - Vaslui
Rapid - Herenvenn
Steaua - Spartak Trnava
Dinamo od 4 rundy LE
Bardzo dobra para to Cluj - Slovan. Ktoś odpadnie całkowicie z pucharów, jednak wygrany wchodzi min. do grupy LE. Taka sama sytuacja z Cluj i miejmy nadzieje, że odpadnie z zespołem z Turcji. Jeżeli chodzi o nadrobienie ok. 3.5 wydaje się mało prawdopodobne.
Czechy
Cluj - Slovan
Ruch - Victoria Pilzno
Admira - Sparta Praga
Twente - Mlada
Jak wyżej przy Rumunach + arcy ważne spotkanie Ruchu.
Czemu pominąłem Białoruś i Chorwację?
Sheriff Tiraspol - Dinamo Zagrzeb
Athletic Bilbao - Slaven Koprivnica
Inter - Hajduk Split
Szkoda tego awansu Dinama, bo wydaje się, że rozegra jeszcze min. 4 mecze. Co do reszty to chyba gorzej trafić nie mogli

1 drużyna już odpadła.
Bate - Debrecen
Gomel - Liverpol
Więc taka sama sytuacja. Jedna najprawdopodobniej 4 mecze, choć nie przekreślam Węgrów. Los jednej drużyny wydaje się być przesądzony. Pozostałe 2 już odpadły.
I na koniec Polska - w porównaniu do wyżej wymienionych drużyn to losowanie bardzo dobre - jak już na wstępie wspomniałem wszystko wyjdzie w grze jednak Szwedzi to nie drużyny pokroju Inter, Atletic, Liverpol itp. Przydałoby się przede wszystkim awans Śląska (min. gr LE) oraz Lecha (rozstawienie w 4r). Jak dla mnie i Legia upora się z Riedem z Austrii. Najbardziej trzeba obawiać się o wynik Ruchu, jednak ich awans powinien nas utrzymać już na pewno na 18 miejscu.