Wyświetl pojedynczy post
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.07.2012, 16:45
Cytat:
Wg mnie ich polityka bazowala na awansie do LM w pierwszym mozliwym roku by miec kase na rozwoj. Jak nie wyszlo, to nie bylo planu awaryjnego.
Sam sobie odpowiedziałeś na swoją wątpliwość. Kiedyś śmiali się u nas z Cypru, że ściągają emerytów z całej Europy. APOEL awansował naszym kosztem do LM, możliwe, że zaczynają już ściągać coraz lepszych piłkarzy, a w nieodległej przyszłości nie tyle będą w stanie utrzymać zagranicznych gwiazdorów i sztab szkoleniowy, ale zarobione pieniądze inwestować w szkolenie własnych piłkarzy i kadry trenerskiej.

Nie było planu awaryjnego? Basałaj wspominał w 'GK' jeszcze przed dwumeczem o awans do LM, że nic się nie stanie jeżeli awans nie zostanie osiągnięty. Bo przecież dobijaliśmy się do tej Ligi już kilka razy i zawsze odbijaliśmy się jak od ściany. Nie chciałbym oskarżać nikogo o skrajny idiotyzm, jakim byłoby uwzględnienie awansu jako pewnik po takiej "passie". Oczywiście to jest moje zdanie, a nie Cupiała, którego byłoby stać na wypuszczenie w eter wiadomości, że to Basałaj zaliczył LM do pewnych przychodów i za to go wylał, a nie za niespełnienie jego fantazji za pstryknięciem palców. W sumie, zrobił to, chociaż może zarzuty wobec BB i Holendrów nie były sformułowane tak jasno.

Dodam, że 10 lat temu Cypryjczycy zatrudniali Smudów, Engeli i Kowalczyków gdyż uznali, że ci trenerzy i piłkarze mogą czegoś ich nauczyć. Teraz wyżej wymienieni na dłuższą metę pocałowaliby tam klamkę. To tak, tylko, żeby unaocznić postęp jaki tam się dokonał. Niedoścignionym wzorem jest dla mnie Turcja, która nie dosyć, że ma atrakcyjną ligę i przyciąga piłkarzy klasy europejskiej za ciężkie pieniądze, to jeszcze infrastruktura i szkolenie wspomagane zrównoważonymi przepisami dotyczącymi stranierich w składzie (ani nie zbyt restrykcyjne, ani nie zbyt liberalne) promuje tamtejszych wychowanków. Nie dość, że hodują sobie własnych piłkarzy, to jeszcze korzystają z tureckich obywatelstw dzieci imigrantów z całego świata i ściągają sobie na miejsce piłkarzyków wychowanych przez francuskie czy niemieckie szkółki. I oni CHCĄ tam wrócić. Z zagranicznych szkółek do Polski wrócą tylko odpady z podkulonym ogonem.
Ostatnio edytowane przez Watts : 22.07.2012 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując