bonawentura napisał(a):

...... by młodzi piłkarze nie odchodzili, od zapewnienia warunków do trenowania, od stworzenia możliwości rozwijania swojej kariery. Futbol to nie tylko kasa, gdy da się piłkarzowi szansę, to chyba tylko jakiś totalny imbecyl pożegna się z klubem i pójdzie gdzieś indziej, nie dając klubowi na nim zarobić.
.................
Jeśli stworzy się warunki, choćby jak w Legii, wówczas nikt nie będzie chciał odchodzić.
|

o czym ty piszesz ?
Przyjeżdża jakiś manago ze średniego klubu zachodniego po małolata ze szkółki (bez kontraktu o którym wspomniał Cupiał).
Wykłada kasę "za szkolenie", proponuje młodemu kasę 3 razy większą niż u nas i
warunki rozwoju dwa razy lepsze niż w Polsce.
I co

pa pa ... Czym go chcesz zatrzymać ?
bonawentura napisał(a):

|
Nawet przeciętni piłkarze "krzyczą" sobie wysokie kwoty w kontraktach, bo wiedzą, że polska liga jest bardzo słabym miejscem do rozwoju, a boiska treningowe są w opłakanym stanie. Prędzej można złapać kontuzję, niż piłkarsko się rozwinąć.
|
Aleś wymyślił .... krzyczą o dużą kasę bo są krzywe boiska i brak możliwości rozwoju.
Wg mnie krzyczą bo wiedzą, że dostaną .... a jak nasz Prezes nie da to cypryjski prezes czy inny Turek da.
Tak naprawdę nasi działacze są między młotem a kowadłem ... Albo zapłacą dużą kasę za średniego gracza albo zostaną ze słabym.
Rzeczywiście tą sytuacje może zmienić tylko wyższa podaż .....
Ale jak ? Sam nie wiem . :-(
bonawentura napisał(a):

|
Dlatego też konieczne wydaje się wykreowanie w umowach z klubami obowiązków przeznaczania części wpływów z transmisji na infrastrukturę sportową.
|
Mimo tego co wcześniej napisałem zgadzam się z tym postulatem.
bonawentura napisał(a):

|
Dlatego by coś poszło do przodu, niech Pan Cupiał jak najszybciej zainwestuje choćby w te trzy boiska treningowe. Zawsze to będzie jakaś inwestycja w przyszłość... a w sumie to fundament, na którym śmiało będzie można stawiać "solidne mury".
|
"Niech Pan Cupial zainwestuje" ... to tak nie działa. To jednak biznesmen a nie instytucja charytatywna na rzecz polskiej piłki.
Krytykujesz go za pomysł przywiązania młodych do klubu kontraktem a jednocześnie wymagasz by szkolił ...