Po złotej erze holenderskich mistrzów mamy raczej kiepską sytuację finansową.
Wskazują na to wszystkie dostępne informacje.
Nie chcę rozprawiać czy to tylko wina pomarańczowych. Pewnie nie a zresztą gdyby udało się wejść do LM może byłoby inaczej.
Nie jest ważne czy to po prostu bilans zysków i kosztów czy efekt braku wsparcia Cupiała ale wg mediów
mamy budżet o ok. 10 mln mniejszy (około 30%).
Niektórzy nie przyjmują tego do wiadomości ( bo jest kasa z LE ..). Żyją w swoim matrixie.
Ja przyjąłem to do wiadomości (bez radości bynajmniej)
i w tym kontekście oceniam to co się dzieje w Wiśle.
Po pierwsze mam szacunek do piłkarzy takich jak Głowacki czy Melikson.
Po drugie mam szacunek do ludzi, którzy z pewnością na piłce znają się lepiej niż ja , tj. do trenera i dyrektora sportowego i zarządu Wisły.
Póki co ich działania są racjonalne:
- sięgnięcie po młodych ( tylu młodych zawodników nie przyszło do Wisły w okienku transferowym już dawno)
- szukanie transferów tanich (z konieczności) ale bardziej perspektywicznych
- stawianie na drużynę a nie na indywidualności
- budowanie drużyny z perspektywą kilku lat (ryzykowne u B.C)
Dla mnie ma też znaczenie że Wisła staje się bardziej polska (aktualne proporcje ok 50/50 są dla mnie ok)
Patrzę więc życzliwie na nasz klub nawet na Bednarza, który niektórymi działaniami też mnie nie zachwyca.
Mogę mieć żal do sponsora że nie wrzuca kolejnych baniek do Wisły ale ponieważ sam sponsoruje Wisłę tylko poprzez C+ i sporadycznie bilety, żal ten mogę sobie schować .... i przypomnieć sobie jednak 10 lat sukcesów Wisły.
Czytając niektóre posty zastanawiam się czy ludzie, którzy mieszają z błotem np J.B. kiedykolwiek kierowali pionem sportowym dużego klubu, może klubu a-klasowego, może jakąś firmą. Ja nie jestem żadnym "fanem J.B. " chociaż jeden .... napisałby to na tym forum 500 razy. Mam za to minimum szacunku dla ludzi ode mnie w danej dziedzinie mądrzejszych i bardziej doświadczonych.
Trzymam za nich kciuki.
Wisło !! na pohybel malkontentom z tego forum. W tym roku pierwsza trójka Za dwa lata MP a potem LM !!!