Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.07.2012, 23:08
FraMat napisał(a):Wyświetl post
In vitro nie dotyczy gospodarki ani polityki spolecznej, ale poglądów moralno-etycznych.

PO zawsze deklarowało liberalizm gospodarczy, postawienie na przesiębiorczość, prywatyzację, ograniczenie roli i ingerencji państwa w sferę gospodarki. To podejście prawicowe
PiS zawsze deklarowało rolę państwa w kształtowaniu gospodarki i ochronie najwrażliwszych grup społecznych, oraz konieczność utrzymania najwazniejszcyh działów gospodarki w rekach państwa. To podejście lewicowe.
W rzeczy samej z rozpędu potraktowałem "politykę społeczną" jako "kwestie światopoglądowe" co oczywiście w żadnym razie nie jest jednoznaczne. Tym niemniej ciekawe że w swojej próbie charakterystyki wspomniałeś o gospodarce i polityce społecznej (która w zasadzie jest częścia podejścia do gospodarki) a nie uwzględniłeś "kwesti światopoglądowych" (z reguły "prawicę" definiuje się przez podejście do tych dwóch makrozagadnień).
Ale jeśli już odpowiedziałem: trudno jest mi się zgodzić ze stwierdzeniem że PO nie "deklarowało roli państwa w kształtowaniu gospodarki i ochronę najwrażliwszych grup społecznych, oraz konieczność utrzymania najwazniejszcyh działów gospodarki w rekach państwa" Wręcz przeciwnie podkreślano że Państwo powinno zachować swój udział w strategicznych gałęziach i w ten sposób mieć wpływ na gospodarkę co zresztą znajduje konkretny wyraz w kontrolowaniu przez rząd PO takich społek jak: PKO BP, Orlen, RG, KGHM, PGNiG, PGE itp, itd. Podobnie z ochroną najwrażliwszych grup: w sensie deklaratywnym mnóstwo "ochrony" oferowano nauczycielom, emerytom czy chorym.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 11.07.2012 o godz. 23:22.