wislak68 napisał(a):

ad1
No i nie mogłeś tak napisać od razu Przynajmniej wiadomo o co chodzi. Jeśli jak twierdzi Bronex Covec dostaje cały czas pieniądze z budżetu (a gwarancja nie jest realizowana) to dziwiłbym się gdyby nie spłacał wierzycieli..
|
Państwo Polskie wywiązuje się ze zobowiązań. Płaci tyle, ile pracy zostało wykonane.
wislak68 napisał(a):

ad2
Szpenio: nic nie zapomniałem ani nie pominąłem. Takiego zdania: PBG wyłożyło się, bo dawało 40% ceny jaką chciał zapłacić rząd? w przytoczonym przez Ciebie tekście nie ma. Radzę sięgnąć po słownik.
A meritum drogi Szpeniu jest takie że jest generalny konsensus na temat tego że to co miało być kołem zamachowym gospodarki (inwestycje infrastrukturalne) po rządami Twoich wybrańców okazało się być kamieniem młyńskim wiszącym u jej szyi. .
|
Dobry słownik przydałby sie Tobie (fakt, z rozpędu popełniłem mały błąd - nie 40% ceny, tylko 40% poniżej kosztów rządowych):
{...}Polish builders got in trouble because they competed fiercely for contracts, submitting bids as much as 40 percent below what the government had expected to spend. Rising costs, including a spike in oil prices over the past four years, wiped out their profits and sent them deeply into debt.
wislak68 napisał(a):

ad3
Widzę że nasz ekspert od dróg nie jest świadom działań legislacyjnych podjętych w celu spłacenia (ponownego, bo generalni wykonawcy już raz kasę dostali) podwykonawców pracujących na autostradach. Polecam przeanalizować linki zamieszczane przeze mnie pilnie w tym temacie.
|
Niby z jakiej racji? Dopiero od tygodnia czy dwóch jest przepis, że rząd będzie mógł płacić podykonawcom. Kasa dla podywkonawców, która została wydana na dany odcinek jest płatna z dołu, za wykonaną pracę. Skoro generalny jej nie przekazał, niech podwykonawca walczy z nim w sądzie. Zawsze jest jakiś majątek do zlikwidowania i spłacenia wierzytelności.