korred napisał(a):

1.To się zgadza, była dywersja ze strony ukraińskich nacjonalistów, można o tym przeczytać w wielu pracach dotyczących stosunków polsko-ukraińskich. Jak napisałeś, miało to niewielką skalę, ale to było coś zupełnie innego niż planowane powstanie. W przypadku niewkroczenia sowietów Ukraińcy mieli być wykorzystani w dużo większym stopniu, planowano rzeź Polaków i Żydów dokonaną rękoma nacjonalistów i sprowokowanej ludności, miało też być utworzone państwo ukraińskie. 15 września, gdy sowieci wciąż nie atakowali, była nawet już zgoda Niemców na powstanie, ale akurat zaraz po tym nastąpił sowiecki atak, przez co nie wybuchło. Nawet te ograniczone działania OUN miały raczej poważne konsekwencje, bo ukraińscy nacjonaliści zdobyli sporo broni.
2.Miałem ostatnio trochę problemów z pracą magisterską i moim klubem, więc nie mogłem zbytnio przyłożyć się do szukania, ale może znalazłem to. Trafiłem na artykuł "Mit sześciu milionów" z 5 czerwca 2009, w którym jeden z cytowanych historyków podaje podobne liczby do tych, o których Ty pisałeś. Jednak w tym samym artykule inni badacze podają odmienne wyliczenia.
|
ad1
Ciekawe informacje. Masz jakieś linki, ewentualnie tytuły konkretnych źródeł?
ad2
Prawdopodobnie chodzi o ten artykuł. Jeśli masz link prosiłbym o podesłanie. Jeśli nie masz poszukam sam. Dzięki za info.
edycja:
To chyba ten artykuł. Samego artykułu w sieci nie ma (RZ ograniczyła dostęp) ale podaję link do bardzo interesującej dyskusji na jego temat na historycy.org:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=55801