wislak68 napisał(a):

O ile mi wiadomo to ukraińskie ruchawki organizowane przez przeszkolonych przez Abwehrę OUN-owców w trakcie kampanii wrześniowej wybuchały, tyle tylko że były one na tyle słabe że WP bez problemu je pacyfikowało. OUN organizował także akty dywersji ale nie były one jakoś szczególnie dotkliwe. Czytałem na ten temat artykuł ale zupełnie nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było.
PS: Czy udało Ci sie znaleźć artykuł z RZ na temat szacunków strat ludności polskiej w II wś
|
To się zgadza, była dywersja ze strony ukraińskich nacjonalistów, można o tym przeczytać w wielu pracach dotyczących stosunków polsko-ukraińskich. Jak napisałeś, miało to niewielką skalę, ale to było coś zupełnie innego niż planowane powstanie. W przypadku niewkroczenia sowietów Ukraińcy mieli być wykorzystani w dużo większym stopniu, planowano rzeź Polaków i Żydów dokonaną rękoma nacjonalistów i sprowokowanej ludności, miało też być utworzone państwo ukraińskie. 15 września, gdy sowieci wciąż nie atakowali, była nawet już zgoda Niemców na powstanie, ale akurat zaraz po tym nastąpił sowiecki atak, przez co nie wybuchło. Nawet te ograniczone działania OUN miały raczej poważne konsekwencje, bo ukraińscy nacjonaliści zdobyli sporo broni.
Miałem ostatnio trochę problemów z pracą magisterską i moim klubem, więc nie mogłem zbytnio przyłożyć się do szukania, ale może znalazłem to. Trafiłem na artykuł "Mit sześciu milionów" z 5 czerwca 2009, w którym jeden z cytowanych historyków podaje podobne liczby do tych, o których Ty pisałeś. Jednak w tym samym artykule inni badacze podają odmienne wyliczenia.