Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.06.2012, 00:04
korred napisał(a):Wyświetl post
W Waszej dyskusji o tym, co by było, gdyby nie sowiecki atak, Jędrek wspomniał o tym, że Niemcy mogliby wykorzystać Ukraińców jako swoich sojuszników. To chyba jest coś, co powinniście uwzględnić w Waszych rozważaniach, w końcu Niemcy od dawna współpracowali z ukraińskimi nacjonalistami, w 1939 r. Abwehra była cały czas w kontakcie z OUN, a sami Ukraińcy często właśnie z Niemcami łączyli nadzieję na niepodległość. Niemcy mieli w planach wybuch ukraińskiego powstania, z którego zrezygnowali ze względu na sowietów (a Ukraińcy wyrażali gotowość do działania). Prawdopodobnie więc wybuchłoby ono, gdyby nie sowiecki atak, zresztą gdyby Niemcy nie dogadali się z ZSRS, to chyba mieliby większe poparcie na Ukrainie, bo porozumienie z komunistami spowodowało częściową utratę zaufania do III Rzeszy wśród ukraińskich niepodległościowców.
O ile mi wiadomo to ukraińskie ruchawki organizowane przez przeszkolonych przez Abwehrę OUN-owców w trakcie kampanii wrześniowej wybuchały, tyle tylko że były one na tyle słabe że WP bez problemu je pacyfikowało. OUN organizował także akty dywersji ale nie były one jakoś szczególnie dotkliwe. Czytałem na ten temat artykuł ale zupełnie nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było.
PS: Czy udało Ci sie znaleźć artykuł z RZ na temat szacunków strat ludności polskiej w II wś
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 27.06.2012 o godz. 00:11.