methiu napisał(a):

|
Moją głowe zostaw w spokoju. W Anglii może i nie dochodzi do takich transferów między United i Liverpool ale Sol Campbell już z Tottenhamu przeszedł do Arsenalu. Ibrahimović grał w Interze, gdzie teraz gra? Figo gdzie przeszedł z Barcelony?
|
Włochów w to nie mieszaj. Tam panuje inna kultura. W potrzebie antagonistyczne kluby pomagają wręcz sobie. Przywołam tutaj Christiana Abbiattiego z Milanu, który został wypożyczony do Juventusu, gdy w nim kontuzję doznali Buffon i jego zmiennik. Poza tym podzielam twoje zdanie. Polska mentalność niestety jest niezmienialna. Przywołane przykłady Żewłakowa, Żurawskiego, Głowackiego i jeszcze jak do tego dodamy W.Kaczmarka (Śląsk -> Cracovia), M.Kaczmarka (ŁKS -> Widzew), B.Grzelaka czy też J.Wawrzyniaka dobitnie świadczą, iż czasami trzeba przełamać wrodzoną niechęć do pochodzenia zawodnika.
Jeśli ktoś z Cracovii miałby wnieść do nas wartość dodaną to byłbym za takim transferem. Oczywiście, jesli dany osobnik nie afiszował sie zbytnio z calowaniem herbu, wychwalaniem Cracovii jako wymarzonego klubu. Bo tacy panowie są dla mnie pajacami, których z Białą Gwiazdą na piersi widzieć bym nie chciał.