Wyświetl pojedynczy post
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.06.2012, 15:26
za onet.pl:

Cytat:
Zaskakujący sondaż ws. katastrofy smoleńskiej: 25 proc. Polaków wierzy w zamach

Ponad po­ło­wa re­spon­den­tów CBOS oce­nia, że rząd nie zro­bił wszyst­kie­go, by wy­ja­śnić przy­czy­ny ka­ta­stro­fy smo­leń­skiej; ponad dwie trze­cie uważa, że Ro­sja­nie nie ujaw­nia­ją wszyst­kie­go; co czwar­ty wie­rzy, że mógł to być za­mach.

W ma­jo­wym son­da­żu, prze­pro­wa­dzo­nym mie­siąc po dru­giej rocz­ni­cy ka­ta­stro­fy, w któ­rej zgi­nę­ło 96 osób, w tym pol­ski pre­zy­dent, ponad po­ło­wa ba­da­nych - 53 proc. - oce­ni­ła, że w spra­wie wy­ja­śnie­nia przy­czyn ka­ta­stro­fy pol­ski rząd wiele zro­bił, ale też do­pu­ścił się wielu za­nie­dbań.

Bli­sko jedna czwar­ta – 23 proc. – wy­bra­ła od­po­wiedź, że rząd tak na­praw­dę za­nie­chał moż­li­wo­ści wy­ja­śnie­nia tej ka­ta­stro­fy. Zda­niem 16 proc. an­kie­to­wa­nych rząd zro­bił w tej spra­wie wszyst­ko, co było moż­li­we.

W po­rów­na­niu z oce­na­mi z sierp­nia ubie­głe­go roku przy­by­ło ocen, że rząd wiele zro­bił, ale i wiele za­nie­dbał (wzrost o 6 pkt. proc.), ale oceny skraj­ne prak­tycz­nie się nie zmie­ni­ły.

CBOS za­uwa­ża, że opi­nie o dzia­ła­niach rządu w spra­wie wy­ja­śnie­nia przy­czyn ka­ta­stro­fy w dużym stop­niu za­le­żą od sym­pa­tii po­li­tycz­nych, jed­nak nawet w elek­to­ra­cie PO tylko jedna trze­cia ba­da­nych – 32 proc. - uważa, że rząd zro­bił wszyst­ko, by wy­ja­śnić przy­czy­ny ka­ta­stro­fy.

Ponad po­ło­wa zwo­len­ni­ków PO – 59 proc. - jest zda­nia, że rząd co praw­da wiele zro­bił, ale też wiele za­nie­dbał.

Wśród sym­pa­ty­ków PiS ocenę, że rząd Do­nal­da Tuska za­nie­chał wszel­kich moż­li­wo­ści rze­tel­ne­go wy­ja­śnie­nia ka­ta­stro­fy wy­ra­zi­ło 56 proc. re­spon­den­tów.

W naj­now­szym ba­da­niu CBOS ponad dwie trze­cie – 68 proc. (o 8 punk­tów wię­cej niż w ub. r.) - re­spon­den­tów wy­ra­zi­ło prze­ko­na­nie, że Ro­sja­nie ukry­wa­ją do­wo­dy, za­cie­ra­ją ślady błę­dów kon­tro­le­rów lotów i nie­pra­wi­dło­wo­ści w pracy ob­słu­gi lot­ni­ska. Jedna piąta ba­da­nych – 20 proc. – było zda­nia, że Ro­sja­nie nie ma­ta­czą w tej spra­wie.

Dobrą wolę stro­ny ro­syj­skiej naj­czę­ściej kwe­stio­nu­ją wy­bor­cy PiS, ale i ponad po­ło­wa wy­bor­ców PO jest po­dob­ne­go zda­nia. Naj­rza­dziej o złej woli stro­ny ro­syj­skiej są prze­ko­na­ni wy­bor­cy SLD, cho­ciaż także tu ponad po­ło­wa przy­chy­la się do opi­nii kry­tycz­nej.

Więk­szość an­kie­to­wa­nych od­rzu­ci­ła moż­li­wość, że ka­ta­stro­fa i śmierć Lecha Ka­czyń­skie­go była skut­kiem za­ma­chu. Pra­wie dwie trze­cie – 63 proc. - nie bie­rze pod uwagę teo­rii za­ma­chu, w tym 38 proc. zde­cy­do­wa­nie nie wie­rzy w za­mach.

W moż­li­wość za­ma­chu wie­rzy jedna czwar­ta Po­la­ków – 25 proc., w tym 8 proc. wy­ra­ża zde­cy­do­wa­ną wiarę w tę hi­po­te­zę.

W teo­rię za­ma­chu nieco czę­ściej są skłon­ne wie­rzyć ko­bie­ty, naj­młod­si re­spon­den­ci, osoby go­rzej wy­kształ­co­ne i sy­tu­owa­ne, miesz­ka­ją­ce na wsi i w ma­łych ośrod­kach miej­skich.

Teo­rię spi­sko­wa naj­czę­ściej od­rzu­ca­ją osoby de­kla­ru­ją­ce po­glą­dy le­wi­co­we, ale także wśród zwo­len­ni­ków pra­wi­cy więk­szość od­rzu­ca tę teo­rię.

Je­dy­ną par­tią, któ­rej zwo­len­ni­cy w więk­szo­ści zga­dza­ją się z tezą, że pre­zy­dent Lech Ka­czyń­ski oraz to­wa­rzy­szą­ce mu osoby mogły po­nieść śmierć wsku­tek spi­sku, jest PiS.

Ba­da­nie z cyklu "Ak­tu­al­ne pro­ble­my i wy­da­rze­nia" Cen­trum Ba­da­nia Opi­nii Spo­łecz­nej prze­pro­wa­dzi­ło 10 – 16 maja br. na 1017-oso­bo­wej, re­pre­zen­ta­tyw­nej pró­bie lo­so­wej do­ro­słych miesz­kań­ców Pol­ski.

cytat ku przemyśleniu jaką interpretację dostajemy np. w onecie
Ostatnio edytowane przez darksun : 25.06.2012 o godz. 15:33.
Odpowiedz cytując