Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.06.2012, 05:36
wislak68

Cytat:
A wojna rozpoczęła sie w momencie gdy Hitler ze Stalinem ustalili że wspólnie zaatakują Polskę.
Hitler i swita planowali atak na Polske juz od momentu gdy okazalo sie ze ta dobrowolnie nie stanie sie pol-satelita Niemiec. Czyli poczawszy od marca-kwietnia 1939 roku.
Od tego momentu III Rzesza kombinowala jak tu ukluc Polske. Mowiac prosciej; niemieckie plany inwazji na Polske poprzedzaja porozumienie ze ZSRR.
Politycznie owe porozumienie to nie tylko podzial stref wplywow, to takze, a moze przede wszystkim, zabezpieczenie frontu wschodniego na pewien czas.

Tak, ZSRR przyczynil sie do wybuchu II wojny swiatowej, ale to III Rzesza byla glownym motorem napedowym IV rozbioru Polski.

Cytat:
Jeśli chodzi o dygresje dotyczącą "marzeń o Polsce narodowej"...
Kolego nie napinaj sie tak. Chodzilo mi tu tylko o wzgledy etniczne. Polska po II wojnie swiatowej stala sie krajem jednolitym etnicznie.

Cytat:
I na koniec data rozpoczęcia II wś. Cały czas powtarzam Ci Bobku że bardzo mało wiesz. Proszę link: http://ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0270.htm i bezpośredni cytat śp. profesora Pawła Wieczorkiewicza:
Wojna zaczęła się 23 sierpnia 1939 roku, kiedy zawarto pakt sowiecko-niemiecki, a de facto sojusz wojskowy, który był koniecznym warunkiem niemieckiego ataku na Polskę
Bardzo malo wiem, bo profesor X uznaje taka date? A jak Ci przytocze opinie profesora Z ktory podaje 1 wrzesnia, to nagle okaze sie ze duzo wiem? Bezsensu. U Ciebie absurd goni absurd.

--------------------------------------------
Do reszty zagadnien nie chce mi sie juz odnosic. Kwestie walkowane raz po raz. Ot, jak grochem o sciane. A Wislak68 jak sie czegos doczepi to bedzie to walkowac przez stron 50. Ot, chocby nie mialo to wiele wspolnego z tematem i... na dodatek zostalo wyjasnione wczesniej.
Pedantyzm, zawieszony dysk, kujon mode... nie wiem juz jak to nazwac

Wogole juz mi sie nie chce ciagnac tej rozmowy. Nie widze juz sensu. Zyj sobie Wislaku68 w tym swoim swiecie gdzie komunisci z lodowek wyskakuja. Ja zostane w moim
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 24.06.2012 o godz. 06:14.