Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.06.2012, 00:58
Mareq napisał(a):Wyświetl post
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...dum,nId,369486

http://www.wprost.pl/ar/324657/Szkoc...kiej-Brytanii/

1. Jakbyś skrótowo opisał formułę która ulega wyczerpaniu ?
2. Zupełnie inne rozwiązania tzn ?
3. Na czym polega ta kretyńska ideologia na której opiera się tzw. model brukselski(czyli jak rozumiem formuła z pytania pierwszego )

Zauważ też że od początku procesu tego ,,upadku'' obecnie przyjętego modelu integracji nikt z unijnych elit nie mówi o poszukiwaniu alternatywnej drogi, tylko o jeszcze głębszej integracji. Nie daje to do myślenia ?
Ja od dłuższego czasu mam przeczucie, że kryzys jest traktowany jako trampolina.
Jeśli chodzi o SNP i referendum: czyli jak rozumiem linki potwierdzają tezę że SNP (jak rozumiem w rządzie regionalnym są od 2011) pomimo tego iż ma władzę to nie ogłasza referendum niepodległościowego bo według wszelkiego prawdopodobieństwa niepodległość została by odrzucona. Czyli dokładnie to co napisałem: na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP.
ad1
Skrótowo: w sensie politycznym dominacja tandemu Francja /Niemcy, w sensie gospodarczym etatyzm, w sensie społecznym socjalizm, w sensie idelogogicznym ateizm i pc, w sensie ustrojowym biurokratyzacja i ograniczanie znaczenia państw narodowych, w sensie podatkowym fiskalizacja
ad2
To proponowane już od lat przez przynajmniej część brytyjskich konserwatystów koncentrujące się na rozwoju wolnego europejskiego rynku i pozostawiające państwom narodowym całość spraw z tym nie związanych.
ad3
Patrz punkt 1 powyżej.

Słowo klucz w Twoim rozumowaniu to "europejskie elity". Moim zdaniem osoby które określasz tym mianem tkwią w pewnym schemacie z którego nie są w stanie się wyrwać. Stąd ich bezustanny nacisk na "pogłębienie" jako lekarstwo na obecne kłopoty. Problem polega na tym że nie jest to żadne lekarstwo a raczej gwóźdź do trumny Unii. Przykład Grecji pokazuje mechanizm który w przypadku "pogłębienia" w bardzo niedługim czasie doprowadzi do gwałtownego rozpadu Unii. Podsumowując: to co Ty nazywasz "głębszą integracją" moim zdaniem jest zwykłym zaklinaniem rzeczywistości wynikającym ze strachu przed przyznaniem się do tego że chałupa zaczyna się walić.
I teraz o trampolinie. Mam wrażenie że już niedługo cała klasa polityków określanych przez Ciebie jako "elita" przestanie tą elitą być, natomiast znacznie większe znaczenie zaczną mieć własnie osoby pokroju Faraga.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.06.2012 o godz. 01:42.