sanderuss
Cytat:
|
Co do Unii - tez czuje sie po częsci europejczykiem. Tez rozumiem ze przyszłosc Europy lezy we wspolnej kooperacji. Ale to czego obecnie jestesmy czescią, tej komunistycznej hybrydzie z siedzibą w Brukseli mówie NIE.
|
Przyszlosc europy to scisla kooperacja. Nie ma innej drogi. Przynajmniej dla mnie.
I tez nie podoba mi sie obecna forma UE. Ale jestem zwolennikiem reformy od wewnatrz, a nie "lubu dubu niszczymy i robimy od nowa".
serek.c2
Cytat:
|
Z tego co pamiętam jesteś zwolennikiem Tuska - jeśli się nie mylę to pisanie przez Ciebie o Farage'u vel "hipokryta" jest śmieszne...
|
To zle pamietasz

Dla mnie PO czy Tusk to poprostu "mniejsze zlo".
funkykoval
Cytat:
Czyżbyś zapomniał o tym, że pomiędzy II wojną światową a powołaniem UE państwa narodowe w Europie Zachodniej istniały i tworzyły Europejską Wspólnotę Węgla i Stali, a następnie Europejską Wspólnotę Gospodarczą ? To tak odległy dla Ciebie mit ?
|
Pamietam. Ale ja chce integracji ekonomicznej i politycznej, a nie tylko ekonomicznej.
Cytat:
|
Wiem tylko tyle, że skoro jesteś za "niepełnosprawną UE" jak sam to określiłeś, to znaczy jedno - nie wiesz za bardzo za czym jesteś, ewentualnie Twoje "ZA" ogranicza sie do "strefy Schengen".
|
"
Nie podoba mi sie forma obrana przez UE,
ale i tak
wole taka "niepelnosprawna"
Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych."
szpen
Cytat:
|
wspólne prawo, wspólna waluta ,wspólny obszar gospodarczy. oddzielna kultura.
|
Cos w tym stylu. Na pewno nie chce drugiej Wielkiej Brytanii, gdzie jedna kultura niemal ze wyplenila te pozostale.
A i jeszcze jedno, wszystko musi byc przeprowadzone w swoim czasie. Wspolna waluta dla wspolnej waluty mija sie z celem. Musi byc poprostu tak ze kraj ktory te walute przyjmuje jest na to przygotowany.
Czesto to proces nie na 5 czy 10 lat, tylko na 50.
wislak68
Cytat:
W jaki sposób z tego: "O ile sie nie mylę to na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP" wywnioskowałeś że Farage to hipokryta Ja nie widzę żadnego związku pomiędzy podanym przeze mnie faktem a Twoją konkluzją. Coć jakby ktoś twierdził że Twoje brudne buty świadczą o tym że jutro będzie ładna pogoda. Nonsens.
|
Ktos zadal pytanie czy Farage jest zwolennikiem niepodleglosci Szkocji. Ty napisales ze
nawet sama SNP nie jest.
Skoro odpowiadasz ze nawet sama SNP nie jest zwolennikiem, to konkluzja ktora wyciagnelem byla taka ze Farage takze tym zwolennikiem nie jest.
Bo zakladam ze twoj wpis jednak odnosil sie do tematu (Farage).
A w takim wypadku Farage jest hipokryta. Co rozni Wielka Brytanie od UE? Jedno i drugie to zlepek roznych narodow. Malo tego, w przypadku WB nie tylko sama geneza byla mniej demokratyczna, ale i mamy dzis zywe swiadectwo tego jak w owej WB jedna kultura niemal ze wyplenila te pozostale.
Gdziej jestes wiec Nigelu?! Wojowniku demokracji i praw narodow, nie musisz az do Brukseli jechac by walczyc o dobro ludzkosci. Wielka Brytania! Wielka Brytania, to imie bestii ktora kpii z demokracji i z wolnosci narodow!
--------------------------------------------
edit:
Wislaku68, nie mozesz od razu calych tych postow pisac
Cytat:
|
Przecież jest sprawą oczywistą że państwa narodowe to nie mit
|
Panstwa narodowe to nie mit. Panstwa narodowe jako gwarant dobrobytu i rozwoju europy to mit. Historia jest w tym aspekcie bezwzgledna.
Cytat:
|
a państwo kolonialne jest żywym zaprzeczniem państwa narodowego.
|
Zloty wiek nacjonalizmu europejskiego zbiega sie z posiadlosciami kolonialnymi.
Cytat:
|
Jeszcze większe zdziwienie musi budzić pomysł aby opierać przyszłość Europy (na tle innych kontynetów) o model integracji który własnie się wali. Powiedziałbym że to wręcz wyjątkowa krótkowzroczność.
|
Dzisus, ile razy mam pisac ze nie jestem zadowolony z obecnej formy UE?
Krotkowzrocznie powiadzasz? A co nie jest krotkowzroczne?
Cytat:
|
Podobnie jak rozumowanie oparte o paradygmat zakładający że pro-europejscy są ci którzy forsują integrację w jej obecnym kształcie, a anty-eurpejscy są ci którzy twierdzą że przyjęty model jest zły i zamiast do integracji prowadzi do dezintegracji.
|
Czlowiek inteligentny nie potrzebuje wysadzac wszystkiego by cos naprawic.
Cytat:
|
Jeśli w ogóle mamy mówić o Europie (a chyba warto) to koniecznym jest przyjęcie zupełnie innych rozwiązań. Model brukselski oparty o kretyńską ideologie jest już martwy i warto było by w jego miejsce zaprponować coś lepszego.
|
Mi rowniez nie podoba sie obecna forma zjednoczonej europy. Ale jestem zwolennikiem ewolucji a nie destrukcji. Zwroc uwage ze od traktatu w Paryzu minelo 61 lat. Minelo wiele czasu. Wiele od tego momentu sie zmienilo. I nikt nie potrzebowal do tego dynamitu. Nie zawsze trzeba niszczyc by isc do przodu