Szpen napisał(a):

jest tylko jeden szkopuł. pieniądze do MFW daliśmy (de facto jeszcze nie daliśmy - obiecaliśmy, ze damy jak będzie taka potrzeba) z nadwyżek naszego NBP, budżetowi od tych pieniędzy wara. Nie można sobie ich ot tak wsadzić w budżet, bo jest to zabronione prawem. Już przerabialiśmy skoki na kasę z NBP.
Kasa z BŚ idzie do budżetu.
|
Szpenio,
Jeszcze wczoraj mnie bawiłeś ale już dzisiaj zaczynasz mnie nudzić. Po raz kolejny piszesz o rzeczach o których nie masz zielonego pojęcia i robisz z siebie kompletnego durnia. Nie ma czegoś takiego jak "nadwyżki" NBP. Jeśli chodzi Ci o zysk to tak jak napisał Arapaho, jego większość zasilała jak do tej pory budżet i jesli pożyczka miałaby zostać sfinasowana z tego źródła to oczywiście mamy do czynienia z ograniczeniem budżetu. Jednak według prasy pieniądze dla MFW maja zostać przekazane z "rezerwy walutowej" NBP. Bez wchodzenia w szczegóły (bo i tak byś tego nie zrozumiał) ale jeśli sądzisz że strata 8 mld USD z rezerw walutowych kraju nie będzie miała wpływu na sytuację gospodarczą (w formie zarówno bezpośredniej jak i pośredniej) dlatego że nie są ujęte w budżecie to szkoda nawet czasu na dalsze dyskusje z Tobą.... Jednak w tym wszystkim znacznie większym skandalem jest coś zupelnie innego: oto rzekomo konstytucyjnie niezależny NBP został zmuszony przez rząd do tego aby zainwestować NASZE pieniądze w bardzo ryzykowny biznes. I właśnie to Szpeniu jest opisanym przez Ciebie
"skokiem na kasę z NBP". Dokładnie takim jak chciał zrobić Lepper. Z tym tylko że on te pieniądze chciał wydać w kraju a nasi obecnie rządzacy postanowili wspomóc Grecję i Hiszpanię. Mam nadzieję że w wolnej Polsce koledzy staną za to przez Trybunałem.
Ciekawe skąd wiesz że kasa z BŚ pójdzie do budżetu. Czyżbyś wiedział coś więcej na temat przeznaczenia tej pożyczki? Ale nawet jeśli masz rację to weż pod uwagę że jej spłata wraz z odsetkami pójdzie również z budżetu, a zatem efekt budżetowy będzie dokładnie zerowy (pomijając oczywiście odsetki).