Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2012, 15:30
Szpen napisał(a):Wyświetl post
1. jak Ty porównujesz NImcy i Stany do nas to nie mam pytań.
2. czy ja dałem porównanie? Zapytałem Cię, czy widziałeś jak świetnie i na jaki procent rozeszły się nasze oblilgacje.
1. To że nie masz pytań to jakoś mnie nie dziwi . O rynku obligacji wiesz tyle samo co o drogach czy pożyczkach z MFW. Gdybyś miał na ten temat jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyć że własnie USA i Niemcy (w Azji jeszcze Japonia) stanowią najbardziej popularny na świecie benchmark do którego porównuje się rentowność obligacji danego kraju. I gdybyś porównał sobie spready na bundach i obligacjach polskich to zobaczyłbyś jaka jest tendencja oceny ryzyka papierów polskich. Niewiele niższa niż dla właśnie bankrutującej Hiszpanii. No ale Ty zapewne nawet nie rozumiesz o czym piszę
2. Czyli o ile dobrze rozumiem chciałes sobie ot tak pogadać . W takim razie śpiesze donieść że jestem na bieząco z wynikami sprzedaży obligacji rządu polskiego na rynku pierwotnym. Tym większe jest więc moje zdziwienie że kładziesz taki nacisk na ostatnią aukcję w której nie było nic takiego co odbiegałoby od ostatnich tendencji. Pomysł aby przypisywać jakiekolwiek znaczenie wynikom pojedynczej aukcji jest sam w sobie wyjątkowo kuriozalny. Mam zresztą nieodparte wrażenie że Twoja wiedza na temat rynku polskich obligacji rządowych jest wyjątkowo wybiórcza i sprowadza się do aktów samoczynnej euforii przy czytaniu artykułów prasowych podsumowujących pojedyncze aukcje.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.06.2012 o godz. 16:04.