Wyświetl pojedynczy post
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.06.2012, 22:39
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Meliksona z Polską łączy tylko pochodzenie matki. Dla Polańskiego Polska to kraj, w którym się urodził i w którym urodzili się oboje z jego rodziców, kraj w którego kulturze się w swoim domu wychowywał (przynajmniej częściowo). Niemcy to kraj w którym spędził praktycznie całe życie, ale nie jest też na pewno tak, że Polska to dla niego korzenie babci czy coś w tym stylu.
Ważne kim się czujesz w sercu,że tak to nazwę. Możesz całe życie mieć związane z Niemcami ale czuć się Polakiem, mimo iż po polsku nie mówisz. I gdy ci zaproponują grę w reprezentacji Niemiec np u 17, ty to odrzucasz,bo czujesz się Polakiem. To jest kwestia wychowania, uczucia. Świadomy wybór, ktory wiąże się z tym, że możesz nie grać w żadnej reprezentacji. Tak więc nie ma znaczenia czy jesteś Polakiem po ojcu czy matce. Albo jesteś Polakiem albo nie, koniec i kropka. W czasach natrnętnego koniunkturalizamu,gdzie kupczenie narodowością jest w cenie, taka postawa to kosmos.

Holandia leci z turnieju, chyba,że 3-0 pokona Portugalie, w co cieżko mi uwierzyć. A tak swoją droga w meczach o mega stawkę reprezentacjną to Ronaldo jest cieniem samego siebie. Z drugiej strony Portugalia ma taki skład,że jak kiedyś eksploduje to może dla eksplodowanego być miazga. Nie żal mi Holendrów, niech wracają do tyh swoich małych chatek i niech debatują jak to Polska nietolerancja nie pozwoliła im się skupić na meczach. Napisałbym huj im w dupe, ale nie wiem czy nie sprawiłoby im to przyjemności, dlatego zostaje tylko soczyste.....wy żegnam.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując