Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.06.2012, 20:48
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Wbrew pozorom to pytanie nie jest takie oczywiste. Wszystko zależy od tego co postanowił Cupiał. Bo jeżeli nie chce doinwestować Wisły (a nie zanosi się, aby chciał) to wbrew pozorom tutaj Bednarz ma swoje plusy.
Jeśli patrzysz z perspektywy kasy, to na krótką metę ma. Jeśli z perspektywy sportowej to nie ma.
Oczywiście da się zredukować koszty, tylko trzeba to robić z głową na karku, przez prowadzenie polityki rozsądnych wydatków. Tak jak to zrobiła Borussia. Może przykład z kosmosu ... Lewego regularnie oglądali, nawet incognito. Kagawe sprowadzili bodajże za 350 tys, po testach czy nie, nie wiem, ale z drugiej półkuli, do czego nawiąże trochę dalej.

Cytat:
A dlaczego Stan nie powalczył o aktualne talenty w polskiej lidze?
Chciał aby Wisła była trampoliną piłkarzy do innych klubów ale cel jaki postanowiono przed nim to awans do LM. Tam nie awansujesz 'talentami' typu Maki. Live is brutal. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastko.

Cytat:
Wiele drużyn lepszych od naszej testuje dorosłych piłkarzy. Kiedyś tak trafiliśmy Błaszczykowskiego. Mogliśmy też ściągnąć takiego przyzwoitego na warunki ligowe Elsnera. Testy w polskich klubach oblał taki piłkarz Essien. Polecano polskich drużynom słabych wtedy piłkarzy, którzy porobili wielkie kariery. To nie problem testów, ale doboru na nie piłkarzy.
Podałeś doskonały przykład na ułomność testów w Polsce. Essien oblewa, Błaszczykowskiego by nie było gdyby nie ... wujek. Z deszczu pod rynnę. Wady samej metody są duże. Czasami o kant d.. można rozbić wynik testów bo wystarczy ze piłkarz ma katar lub 'dzień konia'. Dlatego jest coś takiego jak skauting który ma pewne wady ale też wiele zalet i nie może być zastąpiony przez testy.

Wracając do Kagawy z MU obecnie, w google trafiam na:

Cytat:
W dniu wczorajszym, w którym oficjalnie potwierdzony został transfer Shinjiego Kagawy do Manchesteru United. Tymczasem pojawiła się informacja, że na testach w BVB przebywa inny Japończyk. Chodzi o Yukiego Nakagawę z Consadole Sapporo. Bild donosi, że 18-latek w swojej ojczyźnie jest uważany za ogromny talent, a w Dortmundzie zaskoczył umiejętnościami technicznymi.
czytasz dalej i ...
Cytat:
- Spisuje się bardzo poprawnie. Cały czas będziemy mieć go na oku - zdradza koordynator młodzieży Lars Ricken.
Póki co Borussia nie kupi wykupi Nakagawy, ponieważ uważa, że w Japonii ma idealne warunki do rozwoju.
Podkreślam funkcję tego Pana - 'koordynator młodzieży'. BVB testy stosuje jako uzupełnienie skautingu i testuje potencjalne młode talenty. W zasadzie z testami jakie my prowadzimy to wspólna jest jedynie nazwa.

Cytat:
Też jestem za dużą i dobrze działającą siatką skautów. Wtedy nie byłoby problemu kto jest dyrektorem sportowym bo takie stanowisko nie byłoby potrzebne. Wtedy po każdej zmianie personalnej polityka transferowa byłaby niezagrożona.
No nie do końca, ktoś za nią musi ponosić odpowiedzialność za transfery a skauci muszą mieć przełożonego który ma wizję ich pracy. Wtedy jest ciągłość.

Cytat:
Kierunek holenderski był dobrym kierunkiem, ale bardziej marzyłem o dobrym holenderskim szkoleniowcu. Nie mniej, gdy zatrudniano Stana byłem zadowolony.
Ano ano. Ja też.
Odpowiedz cytując