|
ad.1.Wszystko zgoda poza tym że jeśli zastosujesz podejście - "Polska oderwała Wilno od Litwy-" sugerujesz mimochodem że Wilno wtedy to było miasto litewskie im sie należące.A nie było.Dlatego jestem przeciwny tego typu określaniu.
ad.2.Może jest hagiografią a może nie.Ale dla mnie bynajmniej wikipedia nie jest bardziej wiarygodna .Ale nie upieram się że na pewno to bylo 95% wilniuków z tym że poza domysłami i bardzo uproszczonymi analizami nie podałeś żadnych podstaw żeby stwierdzić że była ich mniejszosć.Przyjmijmy kompromis ze pewności nie ma ale są opinie że byli w większosci - co potwierdza częściowo program który podawałem ( mówią tam o lokalnym /ochotnicznym wojsku - można przyjac że to wilniucy?)
ad.3.Zainstaluj sobie wtyczki flash playera albo otwórz w innej wyszukiwarce. Program odpowiada na większość problemów które poruszamy : kwestie historyczne, demograficzne i XX lecie międzywojenne w kontekscie Wilna .Omawiają temat prof.Ajnenkiel, prof. Nowik, dr.J.Osica i myślę go wyczerpują
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
|