|
AS82 - bujasz w obłokach. My o jednym a Ty projekcje o cenzurze, inkwizycji i tolerancji dla innych poglądów. Czasami twoja retoryka przypomina tę jaką prezentują ćpuny z hołoty palikota. Sierp i młot to symbol ,który niesie za sobą określony bagaż cierpienia dla milionów ludzi na całym świecie. Symbol totalitarnego zbrodniczego systemu. Zresztą co Ty wiesz. Tyle ile zjesz. Ja miałem okazję rozmawiać z kilkoma osobami ,które jako maleńkie dzieci zostały wraz z rodzicami , wywiezione na Syberię i do Azji Środkowej z terenów województw wschodnich II RP ,po wejściu Sowietów 17 września 1939 r. (cztery wywózki Polaków coś to mówi?). Znam już wiekową osobę ,która jako malutka dziewczynka , została skazana na karę śmierci i uznana za wroga Związku Radzieckiego ,tylko za to ,że jej tata był nauczycielem na Kresach. No ciekaw jestem jaki byłby Twój stosunek do ZSRR i komuny jakby cię przez 20 dni w wagonie krowiaku wieźli gdzieś na Daleki Wschód bez wody , bez jedzenia, ściśnięty jak sardyna, srając i szczając pod siebie na stojąco. Albo jakbyś był w takiej Kampuczy i skończyłbyś na polach śmierci ,uduszony foliową torbą. Che Guevara zbrodniarz i morderca, twórca kubańskich obozów koncentracyjnych , trafia na koszulki i jest ikoną popkultury skandal.
Widzicie wszyscy co to znaczy historyczna amnezja , co to znaczy wykorzenienie , co to znaczy brak wiedzy. Ja znam historię nie tylko z książek ale i z relacji uczestników i chociażby ten depozyt jaki oni w mojej świadomości złożyli nie pozwala mi na to ,żeby tolerować "czerwone marsze" sowieciarzy 12 czerwca. Ze względu na pamięć o naszych rodakach którzy konali w tych wagonach w mękach nie mamy prawa tolerować komunistycznych symboli na naszych ulicach.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 01.06.2012 o godz. 10:57.
|