Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.06.2012, 09:53
AS82 napisał(a):Wyświetl post
1.Mój idol Gasips ? Nie wiem kto to w ogóle jest...
2. Na temat Piłsudskiego już napisałem co miałem napisałeś i wybacz ,że nie udało mi sie rozwiązać twojej zagadki forumowy Sfinksie
3. Z tego wynika ,że wielu ówczesnych masonów było patriotami i wsadzanie ich od razu do wora ( najlepiej razem z żydami i pedałami) jako wredne szare eminencje które tylko z ukrycia czyhają żeby zaszkodzić Polsce jest pójściem na skróty , bo w czasach polskiego Oświecenia udowodnili , zarówno zmieniając prawo, pracujac w Komisji Edukacji Narodowej , przyczyniajać sie do uchwalenia Konstytucji 3 Maja , a także walcząc zbrojne w wojnie z Rosja z 1792 czy pózniej uczestnicząc w Powstaniu Kościuszkowskim,że zależało im na dobrym losie Polski
Ad1. Gasipies asiku. Masz następną zagadkę. Naprwdę łatwą.
Ad2. Nie chciało sie dźwigać teczki ....
Ad3. Czy mogłbyś mi zacytować fragment w którym twierdzę że oświeceniowi masoni to wredne bestie Powiem szczerze że w kontekście masonów taka prehistoria bardzo słabo mnie interesuje. Żeby jednak nie pozostawiać tematu bez komentarza to warto chyba wspomnieć że rozbiorów Polski dokonali również masoni (chociażby Wielki Fryc) a ich ówczesny koryfeusz Wolter pochwalał to w tamtym czasie pisząc że dobrze się stało. Jeśli dodam że sporo spośród tak chwalonych przez Ciebie oświeceniowych masonów polskich było członkami lóż kontrolowanych przez Fryderyka II i odgrało w trakcie rozbiorów rolę "pożytecznych głupców" a kilku podpisywało konfederację targowicką tudzież bardzo gorliwie współpracowało z caratem (zresztą Aleksader I był nawet protektorem Wielkiego Wschodu Polskiego) to dostaniemy chyba mniej jednoznaczny obraz panów w fartuszkach w kontekście Polskiej historii XVIII wieku.